GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Er octopussen zijn die op 2 benen kunnen wandelen?

octopus camouflage

Twee soorten octopussen blijken in staat te zijn om op twee ‘benen’ over de zeebodem te wandelen,Op de foto zie je een octopus marginatus scurries in een kokosnoot camouflage

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wild paard - Equus przewalskii

Wild paard - Equus przewalskii - 3.0 / 5 gebaseerd op 3 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Leefgebied
Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Opmerking


wild paard 

het wild paard

Beschrijving

Het wilde paard leefde vroeger van West-Europa tot in Centraal Azië.

Er waren drie verschillende ondersoorten: het muisgrijze wilde paard van de Zuid-Russiche steppen: de steppetarpan, dit paard werd in de 18e en 19e eeuw volledig uitgeroeid.

Hetzelfde lot onderging de iets kleiner bostarpan.

In de middeleeuwen was dit paard al verdwenen uit Centraal-Europa.

Het leefde nog eeuwenlang teruggetrokken in de bossen van polen, Litouwen (Sovjetunie) en in het voormalige pruisen totdat in 1814 bij kaliningrad in Litouwen de laatste bostarpan geschoten werd.

Alleen van de derde ondersoort, het oostelijke wilde steppepaard Przewalskipaard, leven mogelijk nog kleine restpopulaties in Mongolië en West-China.

Wilde paarden leven in kleine kudden die bestaan uit verscheidene merries met hun veulens.

Bij een kudde in het wild is er een leidende merrie, deze leidende merrie voert de kudde aan.

Hij jaagt alle bijna volwassen jonge hengsten uit de familie en levert verbeten gevechten met vreemde hengsten die merries uit zijn kudde proberen te ontvoeren.

Het komt voor dat wilde hengsten met huispaardmerries paren en deze zelfs met zich meenemen.

Omdat wilde paarden gezaaide gewassen opaten, werden ze op veel plaatsen sterk vervolgd.

 

Kenmerken

De vacht van het wild paard is geelachtig bruin, donkere aalstreep langs wervelkolom, snuit rond neus en mond wit.

Onderste deel van benen donkerbruin tot zwart, zwarte, rechtopstaande manen aan buitenzijde doorweven met lichtere haren.
Geen haarlok op het voorhoofd; staart zwart.

Paarden in de vrije natuur komen in elke kleur voor en natuurlijk ook in alle groottes en diktes

 

Verspreiding

Het wild paard komt niet voor in België en Nederland.

Oorspronkelijk van West-Europa tot Centraal-Azië, tegenwoordig (mogelijk) nog restpopulaties van de steppen in West-China en Mongolië.

 

Leefgebied

Vlakke gras- en bossteppen, halfwoestijn.

 

Leefwijze

Het wild paard is overdag actief en is een snelle loper met een groot uithoudingsvermogen.

Er is alleen een leidende merrie en de hengst is er maar om de leidende merrie en de andere merries en veulens te beschermen.

 

Voedsel

Het wild paard eet grassen en kruiden.

 

Voortplanting

De paartijd is meestal in het voorjaar.

De draagtijd van de merrie is ongeveer 340 dagen.

Er wordt één veulen geboren die vrij snel na de geboorte kan staan en daarna de moeder kan volgen.

Het veulen wordt ongeveer zes maanden gezoogd door de merrie.

 


wild paard of przewalskipaard 

Het przewalskipaard heeft een grijswitte buik

 

Opmerking

Het wild paard is een stamvorm van het huispaard.

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 60% (3 Beoordelingen)

Reacties   

0 #1 RE: Wild paard - Equus przewalskiijolien 29-01-2015 14:04
leuk maar ik zoek info voor mijn spreekbeurt en ik vind hier niet zo veel informatie, wel goed gemaakt met al die foto's
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties