GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De M'butis uit Zaïre in Afrika gemiddeld de kleinste mensen ter wereld zijn?

Mbutis

De mannen zijn gemiddeld 137cm en de vrouwen 135cm.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wild zwijn - Sus scrofa

Inhoud:
Uiterlijk | Verspreidingsgebied | Leefwijze | Voedsel
Voortplanting | Bijzonderheden | Herkenbaarheid
 

Wild zwijn

 Wild zwijn

Uiterlijk

Wilde zwijnen worden 1,20 tot 1,70 m lang, waar bij de wigvormige kop ongeveer eenderde van de totale lichaamslengte uitmaakt.
Volwassen mannetjes van het wild zwijn (ook wel beren genoemd) hebben een schofthoogte van ongeveer 1 m en een gewicht van maximaal 150 kg, de vrouwtjes (zeugen) zijn aanzienlijk kleiner en minder zwaar.
Onder de borstelige, zwartbruine vacht is ‘s winters een dichte, warme ondervacht verborgen.
De biggen hebben een vacht met licht- en donkerbruine strepen.

 

Verspreidingsgebied

Het wild zwijn geeft de voorkeur aan vochtige loof- of gemengde bossen met hier en daar open plekken en moerassige gebieden, maar ze komen ook in productiebossen voor.
In bergachtige streken is het wild zwijn tot aan de boomgrens te vinden.
Op de Veluwe en in de Ardennen is het wild zwijn vrij algemeen.

 

Leefwijze

Wilde zwijnen zijn sociale dieren die in familiegroepen leven, de zogenaamde rotten.
Deze bestaan uit zeugen, biggen en grotere jonge dieren.
Alleen volwassen beren trekken buiten de paartijd in hun eentje rond.
‘s Zomers verlaten wilde zwijnen hun leger meestal pas als de schemering invalt om naar voedsel te gaan zoeken, maar’s winters zijn ze juist overdag actief; tijdens de koude nachten slapen ze dicht tegen elkaar aan op een tegen de wind beschutte plek.

 

Pootafdruk wild zwijn

 De pootafdruk van een wild zwijn

 

Voedsel

 Het wilde zwijn is een uitgesproken alleseter, die zich niet alleen tegoed doet aan wortels, knollen, eikels, beukennootjes, vruchten en kruiden, maar ook aan larven, wormen, slakken, eieren, muizen en zelfs aas.

 

Voortplanting

De paartijd loopt van november tot januari.
Na een draagtijd van 4-5 maanden werpt de zeug meestal 4-8, in uitzonderingsgevallen maximaal 12 jongen.
Hiervoor maakt de moeder een ondiepe kuil in de grond, die ze bekleedt met zacht mos en takjes.
De biggen, die een gestreepte vacht hebben, worden met open ogen geboren en kunnen al na enkele uren achter hun moeder aan lopen.
In het begin hebben ze echter nog veel behoefte aan warmte; daarom blijven ze gedurende de eerste weken meestal dicht bij elkaar in het leger.
De jongen worden ongeveer 3 maanden gezoogd.
Daarna gaan ze zelf op zoek naar voedsel, maar ze blijven nog minstens een jaar bij de rot.

 

Wild zwijn - big

 Klein wild zwijntje (big)

 

Bijzonderheden

Het wild zwijn is de stamvorm van alle gedomesticeerde varkensrassen.
Tijdens het zoeken naar voedsel woelen ze de grond om, daardoor kunnen ze in landbouwgebieden dikwijls aanzienlijke schade aanrichten.
 

Herkenbaarheid

De beren zijn niet alleen groter dan de zeugen, maar ze zijn ook te herkennen aan hun lange, uitstekende hoektanden.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0% (0 Beoordelingen)

Reacties   

+1 #1 wildzwijn en jachtpauline de wit 12-12-2014 22:58
vanmi v.orchimont naar bièvre, zg 'jagers' aan 1 kant, honden die drijven in die richting. vlak voor onze auto 2 hele piepkleine j evertzwijntjes in paniek zonder moederdier in beeld. wij waren zeer geshockeerd om nog zulke jonge dieren te zien in deze tijd. hebben die een kans op overleven als de moeder afgeschoten word?
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties