GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Dat een beer 42 tanden heeft?

beer tanden

Beren hebben 42 tanden, enkel de lippenbeer of bahloe heeft maar 40 tanden.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Venkel - Foeniculum vulgare

Inhoud:
Beschrijving | Volksnamen | Bodem | Teelt en vermeedering
Smaak en aroma | Keukengebruik | Geneeskunde | Tips

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Beschrijving

Venkel is een overblijvende, tot 180 cm hoge, forse plant met talrijke, holle, glimmende stengels.

De bladeren van venkel zijn zeer fijn verdeeld, draadvormig, aanvankelijk lichtgroen, later met een blauwgroene waas.

Een vorm met bronskleurige bladeren (F.v. purpureum) is decoratief.

Venkel heeft gele bloemen in platte schermen dat na de bloei voorover hangt.

De vruchtjes zijn eerst groen, later lichtbruin.

De wortels zijn penvormig, vlezig, wit-witgeel.

In cultuur enkel de tuinvenkel of zoete venkel.

Venkel kan verward worden met dille.

Venkel staat graag op een zonnige plaats en is winterhard.

 

Volksnamen

Vennekool, wilde venkel, foele, windzaad, fenkel

 

Bodem

Normale, lichte tuingrond.

Diep bewerkt, vruchtbaar en niet te vochtig.

 

Teelt en vermeedering

Venkel ter plaatse zaaien in April - Mei.

Venkel dunnen op 50 x 25 cm.

Worteldeling in Maart.

Wanneer venkel wordt gezaaid, dan heb je pas bloemen in het tweede jaar.

Venkel niet in de nabijheid van dille telen.

 

Smaak en aroma

Venkel heeft een anijsachtige smaak en geur.

Venkelzaad smaakt zoeter en minder scherp dan dillezaad.

Het kruid gebruikt men vers, de vruchtjes gedroogd.

 

Keukengebruik

Wie over verse venkel spreekt, denkt aan vis.

Het fijngehakte, verse kruid (blad + stengel) kan men rijkelijk toevoegen aan vissoepen, visbouillons, vissausen, mosselen en vooral vette vis zoals paling, makreel, baars, rode poon en zalm.

Men kan het kruid laten meekoken of men stopt voor het braden een takje in de vis.

Bekend is venkelroomsaus, geserveerd bij vis (1 kop room + 2 lepels fijngehakte venkel + citroensap, honing, peper en zout).

Met een vingergreep venkelzaad, al dan niet gemalen, kruidt men het kookwater van kabeljouw, heilbot, karper en andere vissoorten, evanals krab- en gemalen salades.

Als toekruid zijn de fijngehakte blaadjes lekker in groene salades, komkommer en aardappelsalades, tomaten- en kippesoep, tomaten- en slasaus, peulvruchten, kolen, wortels, aubergines en paddestoelen.

Ook voor garnering zijn de blaadjes dienstig.

Zowel het kruid als de vruchtjes (geheel of gemalen) gaan goed bij rund-, varkense en lamsvlees, lever, niertjes, kip en tonijn, in ommeletten, pizza en vooral kaasschotels mag men venkel niet vergeten.

Onontbeerlijk zijn de zaadjes of een halfrijp bloemscherm voor de inmaak van augurken, komkommers, uitjes, haring, bij het inleggen van zuurkool en het bereiden van kruidenazijn.

Soms strooit men de zaadjes over brood, cake en koekjes.

De wortels hoef je niet weg te doen want men eet ze gekookt of geraspt in rauwkost.

 

Geneeskunde

Venkel werkt spijsvertering-bevorderend, licht urine-afdrijvend, krampstillend en slijmuitdrijvend en bevordert de menstruatie en de melkafscheiding.

Men gebruikt de rijpe, gedroogde vruchtjes als poeder (1g. 2-3 maal per dag) of als thee (1 koffielepel fijngemaakte zaden per kopje, telkens na de maaltijden) bij buikkramp, winderigheid, trage spijsvertering, onvoldoende melkvorming bij borstvoeding, verkoudheid, astma en slecht ruikende adem.

Een afkooksel van de zaden werkt genezend bij oogontsteking (uitwendig betten).

 

Tips

Van knolvenkel, vaak bologneser-venkel, florence-venkel, bleekvenkel of finocchiogenaamd, eet men de verdikte stengelbasis: gekookt als groente met boter- of wittesaus, of rauw in schijven gesneden en aangemaakt met olie, citroensap en zout.

De bladeren kunnen pas gebruikt worden nadat de knol geoogst is!

Knolvenkelgroeit slechts 60 cm hoog en wordt éénjarig geteeld.

Teelt:

  • vroege teelt: Zaaien in April onder glas (20°C), verspenen in potten, uitplanten in Mei op 40 x 20 cm.
  • herfstteelt: Ter plaatse zaaien eind Mei - begin Juli, 6-8 weken later oogstbaar. 2-3 weken voor oogst micht en geleidelijk aanaarden.

Knolvenkel vraagt een humusrijke en vrij vochtige grond.
 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0% (0 Beoordelingen)

Reacties   

0 #1 RE: Venkel - Foeniculum vulgareNiek 28-06-2015 16:18
Ik krijg gele bladeren aan mijn venkel, wat betekent dat?
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties