natuur

De kranten en tijdschriften van deze tijd staan vol met artikelen over de natuur, het milieu en de bescherming ervan. Deze artikelen maken je soms bang, maar ze zetten je ook aan het denken over de natuur en de mens.

Lees verder »

Aarde

De Aarde is een levende planeet. De geschatte leeftijd van de Aarde is 6 miljard jaar. De Aarde is altijd als woonplaats van het menselijk ras geweest. Maar wat weten we in feite over deze planeet?...

Lees verder »

Vogels

De vogels hebben zich minstens 150 miljoen jaar geleden ontwikkeld uit reptielen. Men onderscheidt momenteel ongeveer 8600 verschillende soorten vogels.

Lees verder »

Vissen

Zoals alle gewervelde dieren bezitten ook de vissen een skelet, dat het lichaam zijn vorm geeft en ondersteunt. De vis hun zenuwstelsel en zintuiglijke vermogens.

Lees verder »

Amfibieën

Vele miljoenen jaren geleden kropen er vreemde, op vissen gelijkende dieren uit het water om op het land te gaan leven. Dat waren de voorouders van de amfibieën.

Lees verder »

Insecten

De insecten zijn bij de meeste mensen volslagen onbekend, hoewel ze verreweg de grootste diergroep ter wereld vormen. Onze kennismaking met de insectenwereld beperkt zich meestal tot het bewonderen van de schoonheid van de vlinder en het wrijven over de plaats waar een mug gestoken heeft...

Lees verder »

Reptielen

In een periode die 200 miljoen jaar duurde, het eerste deel van het Mesozoïcum, kwamen de reptielen tot ontwikkeling. Zij vormden toen de belangrijkste groep dieren en bleven dat zo’n 100 miljoen jaar lang. Reusachtige dinosaurussen bevolkten de aarde...

Lees verder »

Kruiden

Kruiden zijn de meest natuurlijke manier om allerlei ziekten te genezen, van kleine kwalen tot de meest levensbedreigende degenen. Er zijn vele kruiden, sommige kruiden worden gebruikt voor de keuken, dieet of genezing...

Lees verder »

Bloemen en planten

Bloemen kunnen allerlei vormen en kleuren vertonen en worden daarom als decoratie gebruikt. Bloemen vormen echter ook een belangrijk middel om plantensoorten te herkennen...

Lees verder »

Paddenstoelen

Er zijn duizenden soorten paddenstoelen en het is zeker niet altijd gemakkelijk de soorten te herkennen, soms twijfelen specialisten aan bepaalde paddenstoelen...

Lees verder »

Dieren

Open de wereld van de dieren, hun fysieke kenmerken, eten, omgeving, bedreigde diersoorten en nog veel meer. vind hier snel informatie en leuke weetjes over dieren.

Lees verder »

GebruikersmenuClose

Het samenstellen van de website kost veel tijd waardoor de pagina's gefaseerd gepubliceerd worden.

Het aantal pagina's dat je terug zult vinden op deze site groeit daarom continu.

Menu

Menu

Wist u dat?

Bigfoot erkend wordt als beschermde diersoort in King County, Washington?

bigfoot

Bipedus Giganticus, de Latijnse benaming voor de Sasquatch of Bigfoot komt voor op de lijst van beschermde diersoorten.

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
mierikswortel ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
de-bever ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Welkom op deze natuursite Hoefdieren

Wild paard - Equus przewalskii

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Leefgebied
Leefwijze | Voedsel | Voortplanting | Opmerking


wild paard 

het wild paard

Beschrijving

Het wilde paard leefde vroeger van West-Europa tot in Centraal Azië.

Er waren drie verschillende ondersoorten: het muisgrijze wilde paard van de Zuid-Russiche steppen: de steppetarpan, dit paard werd in de 18e en 19e eeuw volledig uitgeroeid.

Hetzelfde lot onderging de iets kleiner bostarpan.

In de middeleeuwen was dit paard al verdwenen uit Centraal-Europa.

Het leefde nog eeuwenlang teruggetrokken in de bossen van polen, Litouwen (Sovjetunie) en in het voormalige pruisen totdat in 1814 bij kaliningrad in Litouwen de laatste bostarpan geschoten werd.

Alleen van de derde ondersoort, het oostelijke wilde steppepaard Przewalskipaard, leven mogelijk nog kleine restpopulaties in Mongolië en West-China.

Wilde paarden leven in kleine kudden die bestaan uit verscheidene merries met hun veulens.

Bij een kudde in het wild is er een leidende merrie, deze leidende merrie voert de kudde aan.

Hij jaagt alle bijna volwassen jonge hengsten uit de familie en levert verbeten gevechten met vreemde hengsten die merries uit zijn kudde proberen te ontvoeren.

Het komt voor dat wilde hengsten met huispaardmerries paren en deze zelfs met zich meenemen.

Omdat wilde paarden gezaaide gewassen opaten, werden ze op veel plaatsen sterk vervolgd.

 

Kenmerken

De vacht van het wild paard is geelachtig bruin, donkere aalstreep langs wervelkolom, snuit rond neus en mond wit.

Onderste deel van benen donkerbruin tot zwart, zwarte, rechtopstaande manen aan buitenzijde doorweven met lichtere haren.
Geen haarlok op het voorhoofd; staart zwart.

Paarden in de vrije natuur komen in elke kleur voor en natuurlijk ook in alle groottes en diktes

 

Verspreiding

Het wild paard komt niet voor in België en Nederland.

Oorspronkelijk van West-Europa tot Centraal-Azië, tegenwoordig (mogelijk) nog restpopulaties van de steppen in West-China en Mongolië.

 

Leefgebied

Vlakke gras- en bossteppen, halfwoestijn.

 

Leefwijze

Het wild paard is overdag actief en is een snelle loper met een groot uithoudingsvermogen.

Er is alleen een leidende merrie en de hengst is er maar om de leidende merrie en de andere merries en veulens te beschermen.

 

Voedsel

Het wild paard eet grassen en kruiden.

 

Voortplanting

De paartijd is meestal in het voorjaar.

De draagtijd van de merrie is ongeveer 340 dagen.

Er wordt één veulen geboren die vrij snel na de geboorte kan staan en daarna de moeder kan volgen.

Het veulen wordt ongeveer zes maanden gezoogd door de merrie.

 


wild paard of przewalskipaard 

Het przewalskipaard heeft een grijswitte buik

 

Opmerking

Het wild paard is een stamvorm van het huispaard.

Hoefdieren - Ungulata

hoefdieren

Overzicht van alle hoefdieren.

Hoefdieren hebben allemaal hoeven, waaronder het wilde zwijn, ree, paard, eland..

 

wild paard
wild zwijn
 
 
 
Wild paard
Wild zwijn
 
 
 

Wild zwijn - Sus scrofa

Inhoud:
Uiterlijk | Verspreidingsgebied | Leefwijze | Voedsel
Voortplanting | Bijzonderheden | Herkenbaarheid
 

Wild zwijn

 Wild zwijn

Uiterlijk

Wilde zwijnen worden 1,20 tot 1,70 m lang, waar bij de wigvormige kop ongeveer eenderde van de totale lichaamslengte uitmaakt.
Volwassen mannetjes van het wild zwijn (ook wel beren genoemd) hebben een schofthoogte van ongeveer 1 m en een gewicht van maximaal 150 kg, de vrouwtjes (zeugen) zijn aanzienlijk kleiner en minder zwaar.
Onder de borstelige, zwartbruine vacht is ‘s winters een dichte, warme ondervacht verborgen.
De biggen hebben een vacht met licht- en donkerbruine strepen.

 

Verspreidingsgebied

Het wild zwijn geeft de voorkeur aan vochtige loof- of gemengde bossen met hier en daar open plekken en moerassige gebieden, maar ze komen ook in productiebossen voor.
In bergachtige streken is het wild zwijn tot aan de boomgrens te vinden.
Op de Veluwe en in de Ardennen is het wild zwijn vrij algemeen.

 

Leefwijze

Wilde zwijnen zijn sociale dieren die in familiegroepen leven, de zogenaamde rotten.
Deze bestaan uit zeugen, biggen en grotere jonge dieren.
Alleen volwassen beren trekken buiten de paartijd in hun eentje rond.
‘s Zomers verlaten wilde zwijnen hun leger meestal pas als de schemering invalt om naar voedsel te gaan zoeken, maar’s winters zijn ze juist overdag actief; tijdens de koude nachten slapen ze dicht tegen elkaar aan op een tegen de wind beschutte plek.

 

Pootafdruk wild zwijn

 De pootafdruk van een wild zwijn

 

Voedsel

 Het wilde zwijn is een uitgesproken alleseter, die zich niet alleen tegoed doet aan wortels, knollen, eikels, beukennootjes, vruchten en kruiden, maar ook aan larven, wormen, slakken, eieren, muizen en zelfs aas.

 

Voortplanting

De paartijd loopt van november tot januari.
Na een draagtijd van 4-5 maanden werpt de zeug meestal 4-8, in uitzonderingsgevallen maximaal 12 jongen.
Hiervoor maakt de moeder een ondiepe kuil in de grond, die ze bekleedt met zacht mos en takjes.
De biggen, die een gestreepte vacht hebben, worden met open ogen geboren en kunnen al na enkele uren achter hun moeder aan lopen.
In het begin hebben ze echter nog veel behoefte aan warmte; daarom blijven ze gedurende de eerste weken meestal dicht bij elkaar in het leger.
De jongen worden ongeveer 3 maanden gezoogd.
Daarna gaan ze zelf op zoek naar voedsel, maar ze blijven nog minstens een jaar bij de rot.

 

Wild zwijn - big

 Klein wild zwijntje (big)

 

Bijzonderheden

Het wild zwijn is de stamvorm van alle gedomesticeerde varkensrassen.
Tijdens het zoeken naar voedsel woelen ze de grond om, daardoor kunnen ze in landbouwgebieden dikwijls aanzienlijke schade aanrichten.
 

Herkenbaarheid

De beren zijn niet alleen groter dan de zeugen, maar ze zijn ook te herkennen aan hun lange, uitstekende hoektanden.

 

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties