GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
mierikswortel ( 2 beoordelingen )
abessijnse-gladiool ( 2 beoordelingen )
  • Hertachtigen - Cervidae

    hertachtigen

    Herten komen voornamelijk voor in bossen en wouden, sommige herten leven ook op open grasvlakten, maisvelden, in moerassen en op toendra's.


    damhert
    edelhert
    eland
    ree
    rendier
    Damhert
    Edelhert
    Eland
    Ree
    Rendier

    {jcomments off}

  • Rendier - Rangifer tarandus

    Inhoud:
    Kenmerken | Verspreiding | Leefgebied | Leefwijze
    Voedsel | Voortplanting


    rendier

    Deze foto toont het rendier in zijn natuurlijke omgeving

     Kenmerken

    Bij het rendier is de kop-romplengte 1,80 tot 2,20 m .

    De staartlengte is 10 tot 20 cm en het gewicht van het rendier bedraagt 80 - 220 kg.

    De vrouwtjes zijn iets kleiner en duidelijk lichter dan mannetjes.

    Beide geslachten hebben een gewei, bij vrouwtjes kleiner (zie schets onderaan)

    De zomervacht is bruin en de wintervacht dicht met lange haren, lichtbruin tot witachtig, vaak lichtgrijze halsmanen.

    De kalfjes hebben geen vlektekening.

     


    schets van een rendier

    Op bovenstaande schets zie duidelijk het verschil tussen de 2 geslachten

    {adselite}

    Verspreiding

    Het rendier komt niet in Nederland en België voor.

    Het rendier komt wel voor in de arctische zone van Eurazië en Amerika.

    Leefgebied

    Het leefgebied van het rendier is de open toendra, bostoendra, en in de gebergte tot 2500 m hoogte.

     

    Leefwijze

    Het rendier is dagactief en vormt meestal kleine groepen, ‘s winters zijn er vaak kudden van meer dan 1000 dieren.

    De oude mannetjes zijn vaak solitair en seizoensgebonden migratie over grote afstanden, tijdens de bronsttijd verdedigt het mannetje de haremroedel met maximaal 20 vrouwtjes.

     


    gewei van het rendier

    Deze foto toont het Hier het gewei van het rendier

    Voedsel

    Het rendier eet voornamelijk grassen, kruiden, jonge loten, bladeren, korstmos en ook paddestoelen.

     

    Voortplanting

    De paartijd komt voor in de maanden september tot november.

    De draagtijd bedraagt 7 - 8 maanden en meestal wordt er 1 kalf geboren dat op de eerste dag na de geboorte lopen kan.

    Het kalf blijft minstens 1 jaar bij de moeder.

     

    rendier

    Rendier

    Rendieren trekken met het wisselen van de seizoenen langs dezelfde routes tussen zomer- en wintergebieden.

    Ze volgen hun aangeboren trekinstinct en verlaten in het voorjaar de bossen om naar de open toendragebieden in het noorden te trekken.

    Ze leggen daarbij afstanden van meer dan 500, soms zelfs 1000 km af.

    Vanuit de bossen komen de verschillende roedels bij elkaar en trekken in lange rijen verder.

    Op deze voorjaarstrek worden de kalveren geboren.

    Al na enkele uren kunnen ze de moeder volgen.

    Als de kudden de velden van de toendra bereikt hebben, vallen ze weer in kleine groepen uiteen.

    De tijdens de winter sterk vermagerde dieren zwelgen nu in een overvloed aan voedsel.

    Kieskeurig zoeken ze de planten met de hoogste voedingswaarde uit: jonge loten, knoppen, bloemen en bladeren.

    Tijdens de zomer wijken ze voor de ontelbare bloedzuigende insecten uit naar kustgebieden van de Noordelijke

    IJszee of naar hoger gelegen gebieden met wind.

    Tegen het einde van de korte poolzomer verzamelen ze zich weer voor de trek naar de bosrijke gebieden in het zuiden, waar ze bescherming zoeken tegen de felle winterstormen en de strenge vorst.

    Het is in deze periode veel moeilijker om genoeg voedsel te vinden.

    Met hun voorpoten schrapen ze de sneeuw weg, zelfs als ze er tot hun buik in staan, om bij hun “diepvriesmaaltijd” te komen.

    Men beweert dat rendieren hun lievelingskostje, rendiermos (een korstmos), door een meter diepe laag sneeuw kunnen ruiken.

    Al sedert honderden jaren houden Lappen, Finnen en verscheidene volkeren in Siberië gedomesticeerde rendieren als leverancier van vlees, leer en melk.

    Deze gedomesticeerde rendieren kunnen allerlei kleuren hebben: er zijn witte, donkerbruine en zelfs gevlekte exemplaren.

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's