GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
eekhoorntjesbrood ( 2 beoordelingen )
populierenpijlstaart ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
  • Veldspitsmuis - Crocidura leucodon

    Inhoud:
    Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Omgeving
    Leefwijze | Voedsel | Voortplanting


    Veldspitsmuis 

    De veldspitsmuis

    Beschrijving

    Door hun rustiger, minder schuwe gedrag kan men veldspismuizen makkelijker observeren dan de andere spitsmuissoorten.

    Door het maken van hoge piepgeluidjes laten ze verschillende dreig-, lok-, bronst- en zelfs begroetingsroepjes horen.

    Voor een spitsmuis is de veldspitsmuis uiterst verdraagzaam en jaagt hij andere spitsmuizen die in de buurt komen niet onmiddelijk weg.

    Tijdens de paartijd, van het voorjaar tot in de herfst, scheidt het mannetje vanuit zijn grote flankklieren een doordringende muskuslucht af.

    Hij blijft het vrouwtje hardnekkig net zo lang volgen tot zij eindelijk het wilde dreigen en vluchten opgeeft en tot paring bereid is, het mannetje bijt haar bij de paring niet zachtzinnig in de nekhuid.

     


    Veldspitsmuis schets 

    De veldspitsmuis - schets

    Het vrouwtje veldspitsmuis houdt er een vrij ongebruikelijke methode op na om haar kroost met zich mee te nemen.

    Ze laat één van de jongen zich achter in haar vacht vastbijten, het jong doet dit instinctief.

    De overige jongen houden zich op dezelfde manier aan elkaar vast - zo stevig dat de hele "slang" opgetild kan worden door de moeder op te pakken.

    Op deze manier voert de moeder de jongen bij de eerste uitstapjes weer veilig naar het nest terug en brengt zij ze bij dreigend gevaar in veiligheid.

    Dit karavaangedrag is ook bekend van de huis- en de tuinspitsmuis.

     


    Een veldspitsmuis met haar jongen 

    Een veldspitsmuis met haar jongen

    Kenmerken

    De bovendelen van de veldspitsmuis zijn donker grijsbruin en scherp begrensd met wittige onderdelen.

    De veldspitsmuis heeft grote oorschelpen die kaal zijn en een staart met lange wimperharen.

    Verspreiding

    De veldspitsmuis vindt u in België en Nederland.

    Midden- en Zuidoost-Europa, Zuidwest Azië.

    Omgeving

    De veldspitsmuis leeft op droge zonnige weiden, bosranden, tuinen, bermen.

    Je vindt in gebouwen zelden een veldspitsmuis.

     

    Leefwijze

    De veldspitsmuis is zoals 's nachts als overdag actief en is solitair.

    Tegenover soortgenoten is hij vrijwel verdraagzaam.

    Hij is minder "hectisch" bewegend dan de andere soorten.

    De veldspitsmuis maakt zijn nest onder grasdekking of onder de grond in zelfgegraven gangen of muizegangen.

    Jonge muisjes volgen de moeder in "karavaan".

    Nu en dan kan lokaal explosieve toename zijn in aantal.

    Voedsel

    Ze eten insecten, slakken, wormen, kleine gewervelde dieren, aas en soms fruit.

    Voortplanting

    De paartijd van de veldspitsmuis is tussen april en september.

    De draagtijd van het vrouwtje is 31 dagen.

    Het vrouwtje heeft 2 - 4 worpen per jaar met 3 - 9 kale jongen, geboortegewicht ongeveer 1 gram.

    Na 13 dagen openen de jongen hun ogen.

    De jongen worden 26 dagen gezoogd en na 40 dagen zijn ze zelfstandig en geslachtsrijp.

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's