GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
mierikswortel ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
de-bever ( 2 beoordelingen )
  • Velduil - Asio Flammeus

    Inhoud:
    Beschrijving
    Gedrag
    Voortplanting
    Geluid
    Voedsel
    Habitat
    Verspreiding
    Vlucht
     

    velduil

    Velduil

     

    Beschrijving

    de velduil is iets groter en gedrongener dan de ransuil en met langere vleugels.

    De oorpluimpjes van de velduil zijn erg klein en meestal niet zichtbaar.

    de velduil heeft een duidelijke bruinig witte gezichtssluier.

    Bovenzijde zwartbruin, roomkleurig gevlekt.

    Onderkant licht gelig bruin, keel en borst met zwartbruine lengtestrepen.

    Vleugels en staart roestgeel met smalle, donkere bandering.

    Vleugels aan de onderzijde witachtig met zwarte uiteinden en een donkere vlek aan de boeg.

    Snavel zwart met lichte punt.

    Poten en tenen dicht wit bevederd.

    Nagels zwart.

    Ogen geel met zwarte oogring.

    Vrouwtje dito gekleurd, maar vaak iets donkerder en zwaarder.

     

    Gedrag

    Velduilen zijn zowel overdag als 's nachts actief en buiten de broedtijd echter voornamelijk in de schemering.

    Velduilen jagen gewoonlijk laag vliegend boven hun territorium.

    Vanaf maart voeren de mannetjes baltsvluchten uit boven hun territorium om dit te markeren.

    Zij stijgen daarbij tot aanzienlijke hoogten en cirkelen daar op buizerdachtige manier op de thermiek rond en laten hun territoriumzang horen.

     

    Voortplanting

    De velduil bouwt als enige Europese uilensoort zelf een nest.

    Het vrouwtje maakt tussen heide-, moeras- of toendravegetatie een kuil, die ze bekleedt met een 2 cm dikke laag gras of fijne twijgjes.

    Broedtijd van de velduil is van april tot mei.

    Grootte van het nest 4 tot 8 eieren, broedduur 24 tot 28 dagen, nestperiode jongen 12 tot 17 dagen.

    Alleen het vrouwtje broedt, vanaf het eerste ei.

    Beide partners verdedigen hun broedsel door heftig aan te vallen.

    Velduilen leven monogaam, per seizoen zoeken zij een nieuwe partner.

    nest velduilen

    Nest Velduilen

    Geluid

    Geluid van de velduil.

    Bij opwinding of gevaar 'tjerrp' of keffend 'ke kew'.; territoriumzang van het mannetje acht tot twintig keer herhaald 'boe-boe-boe...', in afwisselend tempo.

    Jongen ven een velduil bedelen met een langerekt, snurkend 'kschieja'.

     

    Voedsel

    De velduil voedt zich hoofdzakelijk met woelmuizen en lemmingen, ook kleine vogels.

     

    Habitat

    Moerassen, vochtige weiden, verlandingszones, toendra, duinen.
     

    Verspreiding

    Van Europa (met uitzondering van Spanje en Ierland) door geheel gematigd Azië oostwaarts tot Kamtsjatka, Noord- en Zuid-Amerika, Hawaii.

    In Nederland broeden de meeste velduilen op de Waddeneilanden, Lauersmeer, Friesland en IJsselmeerpolders.

    Men schat het aantal velduilen op 100 tot 200 broedparen.

     

    Vlucht

    Het vliegbeeld van de velduil is gekenmerkt door de smalle, lange vleugels en de dikke kop.

    Typische zwakke en schommelende vlucht.

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's