GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
eekhoorntjesbrood ( 2 beoordelingen )
populierenpijlstaart ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
  • Bosuil - Strix aluco

    Inhoud:
    Afmeting | Leefwijze | Voortplanting | Voedsel en jacht | Leefomgeving
    Veldwaarnemingen | Verspreiding | Soortbescherming | Video
     

     

    bosuil

    Bosuil

     

    Afmeting

    Bosuil heeft een lengte van 37 tot 39 cm.
    Gewicht: 360 tot 650 gram.
    Vleugelspanwijdte: 94 tot 104 cm.

     

    Leefwijze

    Gedrag van de bosuil: meestal nogal honkvast; normaal gesproken monogaam
    Voedsel van de bosuil: kleine zoogdieren, vogels, amfibieen, wormen en kevers
    Levensverwachting van de bosuil: de oudst bekende wilde vogel werd 18 jaar oud.

     

    Voortplanting
     

    de bosuil is geslachtsrijp na 1 - 2 jaar.
    Broedtijd bosuil: maart tot mei.
    Legsel: 2 tot 5 witte eieren.
    Broedduur bosuil: 28 tot 30 dagen.
    Nestverblijf bosuil: 32 tot 37 dagen.

    eieren bosuil

    eieren - bosuil

    Bosuilen paren in de herfst en een paartje blijft een leven lang samen.
    Het wijfje kiest de nestplaats, meestal in een boomholte van een oude boom.
    {adselite} Er worden ook wel leegstaande nesten van andere roofvogels of spleten in muren en rotsen genomen.
    Het mannetje laat als territoriumroep een korte 'oe' horen, gevolgd door een vibrerend 'oe-oehoe-hoehoehoe'.
    Het wijfje broedt de 2 tot 5 eieren alleen uit.
    Ze begint direct te broeden na het leggen, wat betekent dat de jongen met enige afstand van elkaar uit het ei komen.
    De moeder neemt de jongen onder haar vleugels, terwijl de vader voedsel komt brengen.
    De jongen verlaten na ongeveer vijf weken het nest.

    Ze worden dan nog wel door hun ouders bijgevoerd tot ze circa 2-3 maanden oud zijn.
    Tenslotte worden ze uit de nestomgeving verdreven en moeten ze een eigen territorium zoeken.

    jonge bosuil

    Jonge bosuil

    Voedsel en jacht

    De bosuil is een echt nachtdier en jaagt het liefst 's nachts.
    Zijn techniek bestaat uit het doodstil observeren van zijn omgeving vanuit een uitkijkpost, om zich dan trefzeker op zijn prooi te storten. 
    De vleugels van de bosuil maken daarbij geen geluid dankzij de zachte veren en de getande punten aan de eerste slagpennen.
    Het gehoor van een bosuil is zo goed, dat hij zijn buit zelfs in het pikkedonker weet te lokaliseren.
    de bosuil voedt zich met allerlei soorten kleine dieren, afhankelijk van het aanbod in zijn leefgebied.
    In de bossen zijn dat vooral kleine zoogdieren, vogels, wormen en kevers.
    In bewoonde gebieden jagen bosuilen eerder op kleine vogels.

     

    Leefomgeving

    In Midden-Europa treft men de bosuil vooral in de loof- en gemengde bossen aan omdat ze daar voldoende oude boomholten aantreffen om hun nest te bouwen.
    Men ziet ze weleens in parken, kerkhoven en zelfs in de stad waar hij soms op het dak van een huis zit.
    In naaldbossen komt de bosuil hoogstens aan de rand voor. Middenin de donkere bossen is er zowel te weinig aanbod van prooidieren, als van geschikte boomholten om een nest te maken.
    Het lijkt erop dat een bosuil het liefst heeft dat er open vlakten en water in zijn buurt zijn.

    bosuil in een boom

     

    Veldwaarnemingen

    Soms laten bosuilen zich verleiden om in nestkasten in een bos met maar weinig oude bomen te gaan nestelen.
    Deze nestkasten moeten aan de voorkant een grote opening hebben, bovendien een diepte van 75 cm, en een grondoppervlak van ongeveer 20 x 20 cm.
    De nestkasten moeten hoog tegen eeen boomstam en niet in de felle zon gehangen worden.
    Als de jongen het nest verlaten, houden ze zich vaak nog op de takken in de buurt van het nest verstopt tot ze goed genoeg kunnen vliegen.
    In die periode vindt men ze ook weleens op de grond.
    Het beste is dan ook om de jonge dieren op een boomtak in de buurt terug te zetten waar ze veilig zijn voor katten, honden en andere roofdieren.

    bosuil in een boom

    bosuil in een boom

    Verspreiding

    de bosuil komt voor In Europa behalve Noord-Scandinavie, in delen van Noord-Afrika, in het Westen van Rusland, in Afghanistan en China.
     

    Soortbescherming

    In het grootste deel van zijn verspreidingsgebied en ook bij ons komt de bosuil nog regelmatig voor.

    Aangezien hij jacht maakt op kleinere uilen, vormt hij zelf juist een bedreiging in de gebieden waar bijvoorbeeld de dwerguil voorkomt.
     

    Video

    Hieronder een video van de bosuil

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's