GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De Grauwe pijlstormvogel per jaar meer dan 65.000km aflegt?!

pijlstormvogel

De grauwe pijlstormvogel (Puffinus griseus) vliegt in nog geen jaar over de hele Stille Oceaan en maakt zo een reis van gemiddeld 65.000 km.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
chimpansee ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Haas - Lepus capensis

Haas - Lepus capensis - 4.5 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding
Habitat | Voedsel | Voortplanting


Haas

De haas

Beschrijving

De hazen en konijnen (in Europa zijn dat haas, sneeuwhaas en konijn) worden vaak voor knaagdieren aangezien.
De beide diergroepen zijn echter in het geheel niet aan elkaar verwant.
De enige overeenkomst zijn de knaagtanden maar ook hierin is duidelijk verschil: de hazen en konijnen hebben in de bovenkaak 4 snijtanden in tegenstelling tot de knaagdieren die er maar 2 hebben.
Bovendien maken hazen en konijnen hij het eten zijdelingse bewegingen met hun gebit en zullen ze nooit het voedsel met de voorpoten vasthouden.
Door het verdwijnen van de bossen en de toenemende akkerbouw in Midden-Europa werd er voor de haas, van oorsprong een steppebewoner, een nieuw leefgebied gecreëerd.
Als cultuurvolger verspreidde hij zich snel over geheel Europa.
Zijn overlevingsstrategie bestaat uit “het ontwijken van de vijand”, zijn gehele lichaamsbouw en gedrag is daarop afgestemd.
Zijn voortdurende waakzaamheid blijkt uit de continu naar onraad snuffelende neus en zijn rechtopstaande oren die hij onafhankelijk kan bewegen.
Zijn ogen liggen zo ver op de zijkant van de kop dat het gezichtsveld voor en achter overlapt, een haas kan alles om zich heen zien zonder zijn kop te bewegen.
In zijn leger, een ondiepe kuil in de vegetatie, gaat de haas altijd met zijn neus tegen de wind in liggen om zo eventueel naderende vijanden bijtijds te kunnen registreren.
De algemeen verbreide gedachte dat een haas zelfs met open ogen zou slapen, is niet waar.
Om de gevaarlijke tijd van onoplettendheid zo kort mogelijk te houden, slaapt hij meest overdag maar steeds in korte periodes van enkele seconden tot op zijn hoogst enkele minuten.
De actieradius van een haas omvat een gebied van verscheidene kilometers rond zijn voornaamste leger.
Hij legt verschillende andere legers aan, evenals latrines, eetplekken, plaatsen om te zonnen en paden die hij met een secreet uit de wang- en anale klieren markeert.
Op deze wissels loopt de haas het gras niet alleen plat, hij “maalt” het gras ook door de grassen en kruiden dicht bij de grond af te bijten.

Als een haas een vijand bemerkt, dan vlucht hij niet direct maar drukt zich eerst plat tegen de grond met zijn oren plat op zijn rug.
Door de schutkleur van zijn vacht blijft hij dan vaak onopgemerkt.
Pas als de vijand al te dicht nadert, spring hij “explosief’ op en maakt gebruik van de seconde schrik van zijn tegenstander om zich uit de voeten te maken.
Een vluchtende haas bereikt snelheden van 65 km/uur en maakt daarbij sprongen van meer dan 3 meter.
Als twee hazen met elkaar vechten, gaat het meestal niet om de verdediging van een territorium maar om een bronstig vrouwtje.
Als verschillende mannetjes (rammelaars) achter een vrouwtje (moerhaas) aanzitten, spelen er zich onder de rivalen vaak hevige “bokspartijen” af.
Terwijl ze op hun achterpoten staan worden met de nagels hele plukken haar uit de vacht van de tegenstander gerukt en delen ze in een sprong stevige trappen met de achterpoten uit.
De sterkste paart uiteindelijk met het vrouwtje waarbij het er vaak ook niet zachtzinnig aan toe gaat.

Voor de geboorte van de jongen maakt het vrouwtje geen nest maar zoekt ze een droge tegen de wind beschutte plek in het open veld.
De pas geboren jongen zijn echte nestvlieders, ze worden volkomen behaard geboren en kunnen al zien.
Na enkele uren kunnen ze lopen en verspreiden ze zich in het veld.
Daar blijft ieder jong dan stil en plat tegen de grond gedrukt liggen.
De jongen hebben geen eigen lichaamsgeur zo dat het vaak gebeurt dat honden en vossen hen voorbij lopen zonder ze op te merken.
In het begin komt de moeder 2-3 maal per dag terug om de jongen te zogen.
Na enkele weken beginnen de jongen al wat plantaardig voedsel te eten totdat ze na 3 weken volkomen gespeend zijn.
In deze eerste periode zijn ze zeer gevoelig voor vocht en bij aanhoudend nat weer, komen veel van deze jonge haasjes om.
Ook door het verkeer sneuvelen er jaarlijks vele hazen.

Kenmerken

De kop-romplengte van de haas is 40 - 70 cm, de lengte van de staart is 7 -11 cm.
De haas weegt tussen de 2 en 7 kg.

Vacht geelachtig bruin met grijs gemêleerd, onderdelen en staartonderzijde wit; bijzonder lange oren met zwarte eindrand; achterpoten zijn veel langer en krachtiger dan voorpoten.
 

Verspreiding

De haas heeft een verspreidingsgebied in Nederland en België.
Geheel Europa behalve IJsland en Noord-Scandinavië; Afrika; Midden-Oosten, Centraal- en Oost-Azië. 


Haas

Dit is een jong haasje

Habitat

De haas is van oorsprong een steppebewoner; tegenwoordig voornamelijk in cultuursteppen zonder bomen (cultuurvolger), ook in moerassige gebieden, in gebergte tot 3000m.

Leefwijze

De haas is vooral schemering- en nachtactief; beweegt zich met grote sprongen voort, zigzaggend bij achtervolging; leeft solitair; leger in uitholling in de vegetatie, zonder verdere bekleding; tijdens de bronst leveren mannetje’s hevige gevechten om vrouwtjes; paringsvoorspel verloopt met wilde achtervolgingen en vechtpartijen.

Voedsel

De haas leeft uitsluitend van plantaardig voedsel: grassen, kruiden, twijgen, bessen, paddestoelen, boomvruchten, graankorrels en bodemvruchten.

Voortplanting

De paartijd (in Midden-Europa) is van januari tot augustus; de draagtijd is 42 dagen; de haas heeft 3-4 worpen per jaar met 2-5 volledig behaarde jongen die al kunnen zien en die na enkele uren kunnen lopen; ze worden 3 weken gezoogd en zijn na 4 weken zelfstandig.


Haas

De haas is te herkennen aan zijn lange oren

3.06666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 61% (15 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties