GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De geslachtsorganen van een slak in hun kop zitten?

slak

De slak is tweeslachtig: zowel mannetje als vrouwtje.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
eekhoorntjesbrood ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ree - Capreolus capreolus

Ree - Capreolus capreolus - 3.9 / 5 gebaseerd op 9 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Habitat
Leefwijze | Voedsel | Voortplanting

 

ree 

 

Ree - Capreolus capreolus

 

Beschrijving

Het ree bewoont in zijn grote verspreidingsgebied de meest uiteenlopende habitats: bossteppen, moerassen en hooggebergte.

In West-en Midden-Europa weet hij zich te handhaven in verstedelijkte gebieden en komt zelfs voor in grote stadsparken en groenstroken langs autosnelwegen.

In veel streken is hij een echte cultuurvolger geworden, hij eet graag van de door mens geplante gewassen.
Witte, zwarte en zelfs bonte exemplaren zijn niet zeldzaam.

Het karakstieke gewei van een volwassen reebok heeft zes enden.

Het gewei bestaat niet uit hoorn maar uit massief been; het wordt ieder jaar opnieuw gevormd, bedekt door een zachte behaarde huid (bast).

In mei schuurt, veegt, de reebok de ingedroogde bast af tegen takken.

Het gewei doet alleen tijdens de bronsttijd diienst als "statussymbool" en toernooiwapen.

Na het einde van de bronsttijd neemt de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon, testoteron, af in het lichaam van de reebok en dit vormt ook de aanzet tot het het afwerpen van het gewei.

Reeën hebben op hun achterste een cirkelvormige witte vlek, de spiegel.

Het staartstompje valt binnen de speigel en is daardoor vrijwel onzichtbaar.

In de zomer is de spiegel licht geelachtig van kleur, 's winters is hij spierwit en duidelijk groter.

De spiegel is van belang voor het bij elkaar houden van het roedel, op de vlucht oriënteert ieder ree zich op de spiegel van zijn voorganger.

Dit speelt vooral 's winters een rol als de reeën in grotere leven.

In het voorjaar vallen alle roedels in kleinere groepen uiteen en bezetten de bokken en geiten ieder een eigen territorium dat ze markeren door een secreet uit de voorhoofdsklier tegen dunne boomstammen te takken te wrijven.

Bij het voorspel van de paring achtervolgt de reebok de reegeit met grote snelheid totdat hij zich door hem laat inhalen en tot de paring bereid is.

De ontwikkeling van de bevruchte eicel in de baarmoeder stopt in een zeer vroeg stadium en groeit in het volgende voorjaar pas tot een embryo uit.

Het ree is het enige dier met een gewei waarvan een verlengde draagtijd bekend is.

Deze verlengde draagtijd kan enkele weken maar ook vijf maanden duren, afhankelijk van het moment waarop de bevruchting plaatsvond.

De kalfjes worden steeds in mei of of begin juni geboren.

Het zijn meestal tweelingen en ze blijven de eerste dagen stil verborgen liggen.

De moeder zoekt ze alleen op om ze te zogen.

De pasgeboren kalfjes blijven niet alleen doostil liggen maar hebben ook geen eigen geur.

Daardoor kan het voorkomen dat zelfs een jachthond ze op 2 - 3 meter kan passeren zonder ze op te merken.

Als men een bij toeval gevonden reekalfjes aanraakt of of optilt dan krijgt het de geur van de mens, veel moederreeën worden dan bang van hun eigen jong en laten het niet meer drinken.

Men moet daarom altijd alleen liggende reekalfjes altijd laten liggen, want ze zijn zelden in de steek gelaten en hun moeder is in de buurt.

 

ree 

Ree

 

Kenmerken

De ree weegt ongeveer 15 - 35 kg

De vacht is is s' zomers roodbruin en in de winter grijsbruin.

De ree heeft een witte spiegel, het kalf heeft een witte vlektekening.

De ree heeft meestal een gewei met 6 enden.

 

Verspreiding

In België en Nederland.

Geheel Europa, behalve Ierland, Ijsland, Noord-Scandinavië en eilanden in Middellandse Zee; Noord-Azië tot in China.

 

Habitat

De ree leeft in loof- en gemengd bos met veel ondergroei en open plekken, bosranden, bij rivieren, weiden, parklandschap, in gebergte tot boomgrens.

 

Leefwijze

De ree is hoofdzakelijk actief in schemering; loop snel maar heeft weinig uithoudingsvermogen; springt en zwemt goed.

Hij leeft 's winters in losse groepverbanden met 3 tot 30 dieren, 's zomers solitair.

De ree markeert zijn woongebied met secreet uit geurklieren.

 

Voedsel

De ree eet Bladeren, knoppen, kruiden en vruchten.

 

Voortplanting

Paartijd juli - augustus.

De draagtijd van de ree is 7 maanden ( verlengde paartijd); 1 - 2 jongen die in eerste week na geboorte stil verborgen blijven liggen, daarna de moeder volgen.

De kalfjes worden 2 - 3 maanden gezoogd en zijn na 1 jaar zelfstandig.

 

ree 

Ree

3.94444444444 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 79% (9 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties