GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Er aardwormen zijn die meters lang kunnen worden?

aardworm

De South African Giant Earthworm spant de kroon met een record van 6,7 meter!
Er zijn verschillende aardwormsoorten die langer kunnen worden dan een meter.
In Australië leeft de Giant Gippsland Earthworm (Megascolides australis) die gemiddeld 80cm lang en 2cm dik wordt.
Deze worm kan echter wel 4 meter lang worden!
In Nieuw Zeeland leeft de North Auckland Worm.
Deze worm wordt zo'n 1,4 meter lang en 1,1cm dik.
Het bijzondere van deze worm is dat hij 's nachts zoveel licht geeft, dat je bij het licht van één worm kunt lezen.
In Oregon leeft de Oregon Giant EarthWorm (Driloleirus macelfreshi).
Deze worm wordt ongeveer een meter lang.
De worm geeft een geur af die aan bloemen doet denken. Driloleirus betekent dan ook 'lelie-achtige worm'.
Dan is er ook nog de South African Giant Earthworm.
Van deze soort is er in 1967 een exemplaar gevonden dat maar liefst 6,7 meter lang was!
Gemiddeld word een South African Giant Earthworm 'slechts' 1,8 meter lang.

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
mierikswortel ( 2 beoordelingen )
eekhoorntjesbrood ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Veldspitsmuis - Crocidura leucodon

Veldspitsmuis - Crocidura leucodon - 3.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Omgeving
Leefwijze | Voedsel | Voortplanting


Veldspitsmuis 

De veldspitsmuis

Beschrijving

Door hun rustiger, minder schuwe gedrag kan men veldspismuizen makkelijker observeren dan de andere spitsmuissoorten.

Door het maken van hoge piepgeluidjes laten ze verschillende dreig-, lok-, bronst- en zelfs begroetingsroepjes horen.

Voor een spitsmuis is de veldspitsmuis uiterst verdraagzaam en jaagt hij andere spitsmuizen die in de buurt komen niet onmiddelijk weg.

Tijdens de paartijd, van het voorjaar tot in de herfst, scheidt het mannetje vanuit zijn grote flankklieren een doordringende muskuslucht af.

Hij blijft het vrouwtje hardnekkig net zo lang volgen tot zij eindelijk het wilde dreigen en vluchten opgeeft en tot paring bereid is, het mannetje bijt haar bij de paring niet zachtzinnig in de nekhuid.

 


Veldspitsmuis schets 

De veldspitsmuis - schets

Het vrouwtje veldspitsmuis houdt er een vrij ongebruikelijke methode op na om haar kroost met zich mee te nemen.

Ze laat één van de jongen zich achter in haar vacht vastbijten, het jong doet dit instinctief.

De overige jongen houden zich op dezelfde manier aan elkaar vast - zo stevig dat de hele "slang" opgetild kan worden door de moeder op te pakken.

Op deze manier voert de moeder de jongen bij de eerste uitstapjes weer veilig naar het nest terug en brengt zij ze bij dreigend gevaar in veiligheid.

Dit karavaangedrag is ook bekend van de huis- en de tuinspitsmuis.

 


Een veldspitsmuis met haar jongen 

Een veldspitsmuis met haar jongen

Kenmerken

De bovendelen van de veldspitsmuis zijn donker grijsbruin en scherp begrensd met wittige onderdelen.

De veldspitsmuis heeft grote oorschelpen die kaal zijn en een staart met lange wimperharen.

Verspreiding

De veldspitsmuis vindt u in België en Nederland.

Midden- en Zuidoost-Europa, Zuidwest Azië.

Omgeving

De veldspitsmuis leeft op droge zonnige weiden, bosranden, tuinen, bermen.

Je vindt in gebouwen zelden een veldspitsmuis.

 

Leefwijze

De veldspitsmuis is zoals 's nachts als overdag actief en is solitair.

Tegenover soortgenoten is hij vrijwel verdraagzaam.

Hij is minder "hectisch" bewegend dan de andere soorten.

De veldspitsmuis maakt zijn nest onder grasdekking of onder de grond in zelfgegraven gangen of muizegangen.

Jonge muisjes volgen de moeder in "karavaan".

Nu en dan kan lokaal explosieve toename zijn in aantal.

Voedsel

Ze eten insecten, slakken, wormen, kleine gewervelde dieren, aas en soms fruit.

Voortplanting

De paartijd van de veldspitsmuis is tussen april en september.

De draagtijd van het vrouwtje is 31 dagen.

Het vrouwtje heeft 2 - 4 worpen per jaar met 3 - 9 kale jongen, geboortegewicht ongeveer 1 gram.

Na 13 dagen openen de jongen hun ogen.

De jongen worden 26 dagen gezoogd en na 40 dagen zijn ze zelfstandig en geslachtsrijp.

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 70% (1 Beoordeling)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties