GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De Grauwe pijlstormvogel per jaar meer dan 65.000km aflegt?!

pijlstormvogel

De grauwe pijlstormvogel (Puffinus griseus) vliegt in nog geen jaar over de hele Stille Oceaan en maakt zo een reis van gemiddeld 65.000 km.

Beoordelingen

maltezer ( 7 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
otter ( 3 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
snoekbaars ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Gewone bosmuis - Apodemus sylvaticus

Gewone bosmuis - Apodemus sylvaticus - 2.7 / 5 gebaseerd op 3 gebruikerswaarderingen

Inhoud: 

Beschrijving | Voeding
Levenswijze | Bijzondere kenmerken
 

bosmuis

Bosmuis
 

Beschrijving

De bosmuis houdt van heldere bossen met een dichte struiklaag, van heggen en struikgewas in het veld.

Bosmuizen dringen 's winters leegstaande caravans, week-endhuisjes en zelfs woningen binnen.

De rug is van een bosmuis donkerbruin en de flanken geelbruin, de buik zilverachtig grijs van kleur.

Er is geen duidelijke grens tussen de zijden. Jonge bosmuisjes zijn grijsbruin op de rug en donkergrijs tot wit op de buik.

De staart van een bosmuis is donker van boven en licht van onder.

Afmeting:

Lichaam 75 - 110 mm.

Staart 70 - 115 mm.

Voeding

De bosmuis is een alleseter die vooral voedselrijke plantendelen zoals graan vruchten en noten lusten, maar ook bodeminsecten (larven, poppen) spinnen, regenwormen en zelfs vogeljongen eten.

 

bosmuis

Bosmuis
 

Levenswijze

Een bosmuis is actief tijdens de schemeruren en 's nachts.

Een bosmuis rent en springt over de grond in een territorium dat een oppervlakte heeft van ruim een are.

Het nest wordt in een natuurlijke holte (in een boom) of in de grond gebouwd.

Een bosmuis piept zacht.

Een bosmuis met jongen

Een Bosmuis met jongen
 

Winterslaap: De bosmuis houdt geen winterslaap

Paring: Een bosmuis paart vanaf Februari tot Oktober, soms ook in de winter

Draagtijd: De draagtijd van een bosmuis = 23 dagen

Jongen: Een bosmuis werpt 3 - 8 jongen, meestal 5 - 6 en dit viermaal per jaar

Zoogperiode: De zoogperiode van een bosmuis = 21 dagen

Levensduur: Een bosmuis leeft niet veel langer dan één jaar

Geslachtsrijp: Een bosmuis is na amper drie maanden ne de geboorte geslachtsrijp

 

Bijzondere kenmerken

Jonge dieren zijn effen grijsbruin (zoals een huismuis)

Volwassen individuen bovenaan geelbruin, onderaan grijswit.

De keel draagt een (oranje-) geel vlekje.

De staart is tweekleurig.

De bosmuis springt veel als een kangoeroe zonder de voorpoten te gebruiken.

Een bosmuis heeft grote ogen en oren.

Hieronder een video van een bosmuis

2.83333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 57% (3 Beoordelingen)

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties