GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Leeuwen gemiddeld zo'n 30 a 40 keer per dag met elkaar paren in de paartijd?

leeuwen koppel

Gedurende ongeveer 6 a 7 dagen paren de leeuwen iedere 20 minuten.

Beoordelingen

maltezer ( 7 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
otter ( 3 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
snoekbaars ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Eekhoorn - Sciurus vulgaris

Eekhoorn - Sciurus vulgaris - 4.4 / 5 gebaseerd op 7 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Levenswijze en voedsel | Leefgebied en verspreiding
Voortplanting en leeftijd | Lichaamstaal en geluid | Gebit
Beweging | Vijanden | Wintervoorraad | Parasieten

eekhoorn

Eekhoorn - Sciurus vulgaris

 

Beschrijving

De eekhoorn (ook wel gewone of rode eekhoorn genoemd) is net als bevers, hamsters en muizen een knaagdier.

Eekhoorns vallen op door hun grote pluimstaart, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels.

De vachtkleur van rug en staart is rood of donkerbruin.

De buik heeft echter een witte vacht die duidelijk afsteekt tegen de rugvacht.

De wintervacht is donkerder en grijzer dan de zomervacht.

Eekhoorns zijn zonder staart 21 tot 25 cm lang.

De staart is 14 tot 22 cm lang.

Het gewicht varieert van 230 tot 415 gram.

Mannetjes en vrouwtjes zijn even groot.

 

eekhoorn skelet

Hierboven: Eekhoorn - skelet

eekhoorn anatomie

Hierboven: Eekhoorn - anatomie

 

Levenswijze en voedsel

Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en de namiddag actief.

Voedsel zoeken ze in de bomen en op de grond.

Ze kunnen goed springen en klimmen en bewegen zeer behendig tussen bomen en takken.

De staart dient als evenwichtsorgaan.

Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen.

Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels.

Een winterslaap kennen eekhoorns niet, want ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan.

Wel zijn ze 's-winters minder actief.

De voedselvoorraden worden in de zomer en de herfst aangelegd.

De plek waar eekhoorns hun voorraad hebben verstopt, vergeten ze vaak, maar dankzij hun reukvermogen sporen ze die meestal weer op.

Doordat eekhoorns niet alle voorraden terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.

Eekhoorns leven alleen en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht.

Deze territoria kunnen elkaar overlappen.

De territoria van mannetjes zijn groter dan die van vrouwtjes.

Eekhoorns bouwen nesten van 30 tot 50 cm doorsnede.

Deze nesten maken ze in boomkronen en worden gemaakt van twijgen, zowel van loof- als naaldhout.

Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol.

Soms gebruiken ze ook boomholten of grote nestkasten als nestplaats.

Naast één hoofdnest zijn ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' in gebruik.

 

Leefgebied en verspreiding

Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos.

Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos (naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40 - 80 jaar) omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is.

De eekhoorn komt in grote delen van België en Nederland voor: vooral in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

Ook in de duinen van Noord- en Zuid-Holland komen eekhoorns voor.

Tussen 1960 en 1970 brak een virusziekte uit waardoor de eekhoorn in het hele land zeldzaam werd.

Na 1970 heeft herstel plaatsgevonden.

Hoe het op dit moment gaat met de eekhoorn is niet duidelijk.

onderkant poot eekhoorn

Eekhoorn - Onderkant pootjes

 

Voortplanting en leeftijd

De voortplantingsperioden van de eekhoorn is van december tot februari en van mei tot juni.

Verschillende mannetjes achtervolgen éénzelfde vrouwtje en proberen met haar te paren.

Na de paring leven ze weer apart.

De draagtijd van een eekhoorn duurt 5 tot 6 weken.

In deze periode bouwt het vrouwtje haar kraamnest dat steviger is dan een gewoon nest.

Hierna worden 2 tot 5 kale en blinde jongen geboren.

Met drie weken zijn ze behaard en na vier weken gaan de ogen open.

De jongen worden tien weken gezoogd, waarna ze vrij snel zelfstandig worden.

Na drie maanden worden ze door de moeder uit haar territorium gejaagd.

Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp.

In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger.

De belangrijkste predatoren zijn de Boommarter en onder andere havik.

 

Lichaamstaal en geluid

De eekhoorn kan veel verschillende geluiden maken.

Bij opwinding zwaait een eekhoorn met zijn staart en stampt met hij zijn achterpoten, terwijl hij ondertussen een geluid als tjuk-tjuk-tjuk maakt.  Een eekhoorn kan grommen en blazen.

Als hij lekker op zijn gemak is, hoor je moek-moek-moek.

Als jonge eekhoorns met elkaar spelen, lijkt het soms alsof ze lachen en krijsen van de pret.

 

Gebit

In de boven- en onderkaak heet de eekhoorn scherpe snijtanden en kiezen.

Tussen de tanden en kiezen is een ruimte.

Bij sommige andere dieren zouden daar de hoektanden zitten.

De snijtanden groeien gewoon door, maar door het eten slijten ze steeds af, waardoor onder- en boven gebit precies op elkaar passen.

Het gebeurt wel een dat door een ongeluk of beschadiging de boven- en ondertanden niet meer op elkaar passen.

Dan groeien de tanden gewoon door en kan het beestje niet meer normaal eten.

Dit betekent bijna altijd zijn dood.

Nog iets bijzonders aan het gebit is, dat de twee onderste snijtanden als de punten van een pincet gebruikten.

Daarmee kan hij bijvoorbeeld een hazelnoot zonder moeite open maken en zelfs de kleinste stukjes eruit peuteren.

gebit eekhoorn

Gebit - Eekhoorn

 

Beweging

Eekhoorns kunnen ontzettend goed in bomen klimmen.

Ze kunnen vanaf heel ver in een andere boom springen.

Soms blijven ze een tijdje aan één pootje hangen om rare kunstjes uit te halen, vooral als er een lekker dennenappeltje hangt.

Ze rennen snel en handig omhoog langs de stam van de boom en naar beneden; daarbij grijpen ze zich in de schors vast met hun messcherpe nagels.

Aangeboren klimbewegingen zorgen ervoor, dat ze niet naar beneden vallen.

Doordat ze zo licht zijn, springen ze moeiteloos van tak tot tak boven in de top van een boom.

Want daar speelt zich een groot deel van hun leven af.

Hoewel eekhoorns echte boombewoners zijn, zoeken ze vaak de bosbodem af naar lekkere hapjes.

Tijdens het lopen en rennen zetten ze de hele voet op de grond en bewegen ze zich met sierlijke, golvende sprongen.

Regelmatig kijken ze om zich heen of alles veilig is.

Soms gaan ze daarbij rechtop staan, zodat hun witte buik te zien is.

Iedere beweging heeft de eekhoorn in de gaten.

Als je stil zit, kan hij je op een paar meter naderen.

Als je maar even beweegt probeert hij heel stil bij zijn nest te komen.

Een opgejaagde eekhoorn kan van angst uren stil blijven zitten.

 

Vijanden

Natuurlijke vijanden zijn vossen, boommarters en roofvogels.

Vooral de havik doet nogal vaak een aanval naar een eekhoorn om zijn maag gevuld te krijgen.

Dan rent het angstige diertje als een spiraal omhoog tegen een boom om aan zijn vijand te ontkomen.

Als een boommarter op hem jaagt, wordt het een strijd op leven en dood.

Boommarters zijn even handig in bomen als eekhoorns maar kunnen net iets verder springen.

Slachtoffers zijn meestal jonge, zwakke en zieke eekhoorntjes.

Ook zijn eekhoorns vaak het slachtoffer van het steeds drukker wordende verkeer .

eekhoorn met nootje

Een eekhoorn is een nootje aan het kraken

 

Wintervoorraad

In de herfst, wanneer er heel erg veel voedsel is begint de eekhoorn wintervoorraden aan te leggen.

Eikels, noten en kegels worden verstopt in oude vogelnesten, boomholtes of in een kuiltje in de grond aan de voet van een boom.

Hij graaft dan een kuiltje met zijn voorpootjes, stopt het voer erin en duwt het goed diep door er met zijn snuit tegenaan te duwen.

Daarna bedekt hij het eten door met de voorpoten aarde en bladeren erover te gooien drukt hij alles nog eens stevig aan met de achterpoten.

Vaak graaft hij de dennenappels pas in de voorzomer op, als de nieuw oogst nog niet rijp is.

Eekhoorns kunnen lang niet altijd onthouden waar ze hun eten verstopt hebben.

Gelukkig wijst hun goede neus heb vaak de weg!

Parasieten

Netals egels en andere dieren hebben eekhoorns last van parasieten.

Luizen, teken en vlooien kunnen bijzonder hinderlijk zijn.

De vlooien zijn niet hetzelfde als de bekende honden en kattevlo, het is namelijk een echte eekhoornvlo.

Ook wormen komen bij eekhoorns voor.

 Hieronder kan je een mooi filmtje bekijken van een eekhoorn

3.78947368421 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 76% (19 Beoordelingen)

Reacties   

#3 +1 EekhoornMarin 27-02-2016 13:42
Ik heb een spreekbeurt over gedaan hopelijk een goed cijfer :roll: :-) ;-) :lol:
Citeer Melden aan beheerder
#2 +3 RE: Eekhoorn - Sciurus vulgaristomm 16-06-2014 09:01
goeie site
Citeer Melden aan beheerder
#1 +2 RE: Eekhoorn - Sciurus vulgarisElke 21-04-2014 17:35
ilk heb er veel aan gehad en heb er een werkstuk van gemaakt! ik hoop dat ik een goed cijfer krijg :)
Citeer Melden aan beheerder

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties