GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Je dikker wordt van slaapgebrek?

dik

Onderzoekers van de universiteiten van Stanford en Wisconsin hebben ontdekt dat je dikker wordt van slaapgebrek.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Bruine beer - Ursus arctos

Bruine beer - Ursus arctos - 5.0 / 5 gebaseerd op 3 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Kenmerken | Verspreidingsgebied | Levenswijze | Voedsel
Voortplanting | Herkenbaarheid | Wetenswaardigheden

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Kenmerken

  • Uiterlijk

De uit de kluiten gewassen bruine beer kan een lengte van 2 m en een schofthoogte van ongeveer 1 m bereiken.

De korte, stompe staart is geheel in de dichte, langharige vacht verborgen.

De kleur van de vacht varieert van vaal lichtbruin tot donker zwartbruin.

Alleen jonge dieren hebben dikwijls een witte of geelachtige kraag rond hun hals.

De ronde, dichtbehaarde oren zijn kenmerkend voor beren.

 

Verspreidingsgebied

Vroeger was de bruine beer in Europa wijdverbreid, maar tegenwoordig komen deze indrukwekkende dieren vrijwel alleen nog voor in Noord- en Oost-Europa.

Hoewel af en toe enkele uit Slovenië afkomstige exemplaren worden waargenomen in de Karawanken en de Karnische Alpen in het zuiden van Oostenrijk.

Hier leven tegenwoordig zelfs weer enkele berinnen met jongen.
Beren kunnen alleen overleven in uitgestrekte, ongerepte bosgebieden.

 

Levenswijze

Bruine beren leven van nature solitair maar als er voldoende voedsel is, dulden ze ook soortgenoten op hun territorium.

Ze zijn meestal zeer schuw en gaan mensen uit de weg.

In de buurt van menselijke bewoning beperken ze hun activiteiten meestal geheel tot de nachten.

‘s Winters trekt de bruine beer zich terug in een met mos en gras bekleed leger op een goed beschermde plek of in een zelfgegraven hol.

Hier blijft hij vaak wekenlang liggen, waarbij hij teert op de vetreserves die hij in de herfst heeft opgebouwd.

In tegenstelling tot dieren die een echte winterslaap houden, zakt zijn lichaamstemperatuur tijdens deze winterrust niet onder het niveau dat gebruikelijk is bij een normale, diepe slaap.

Dit betekent dat de beer zo nodig op elk moment in staat is om weer actief te worden.

 

Voedsel

De bruine beer is een uitgesproken alleseter, die zich niet alleen tegoed doet aan bessen, vruchten, wortels en planten, maar ook aan mieren, insectenlarven, vissen, vogels, eieren, aas en kleine zoogdieren als konijnen - en soms ook aan schapen en geiten.

 

Voortplanting

De paartijd van de bruine beer loopt van april tot juni.

Midden in de winter brengt het wijfje in haar winterleger 2 of 3 blinde jongen ter wereld, die nauwelijks groter zijn dan een rat.

Na 3 weken openen ze hun ogen en na ongeveer 3 maanden verlaten ze voor het eerst het winterleger.

Berinnen zijn bijzonder zorgzame moeders, die hun jongen fel verdedigen tegen ieder gevaar.

De jongen worden een half jaar gezoogd en blijven ongeveer 2 jaar bij hun moeder.

Berinnen krijgen meestal om het jaar jongen.

 

Herkenbaarheid

De imposante bruine beer kan in Europa onmogelijk met enig ander dier worden verward.

 

Wetenswaardigheden

Door met zijn rug tegen een boomstam te wrijven, laat de bruine beer geursporen achter waarmee hij zijn territorium markeert.

Dat vooral jonge beren uitstekend kunnen klimmen, tijdens hun spel vormen zelfs de hoogste takken geen belemmering.

Jonge beren zijn erg actief en speels, en nemen graag een verkoelende duik in het water.

Hieronder zie je een video van bruine beren

4.83333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 97% (3 Beoordelingen)

Reacties   

0 #1 Verschil tussen kodiakbeer en de bruine beerSem 16-07-2017 09:52
Wat is het verschil tussen De kodiakbeer en de bruine beer?
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties