GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De oudste boom ter wereld meer dan 4700 jaar oud is?

bristleconepine

De boom is een Bristlecone Pine en staat in de White Mountains in Californië.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Lynx - Lynx lynx

Lynx - Lynx lynx - 3.0 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Uiterlijk | Verspreidingsgebied | Levenswijze | Voedsel
Voortplanting | Bijzonderheden | Herkenbaarheid | Video en Geluid


lynx 

Lynx

 Uiterlijk

Meteen lengte van 80 tot 100 cm en een gewicht van maximaal 35 kg is de lynx een van de grotere katachtigen.

Zijn geelachtig-grijze tot roodbruine vacht vertoont een vlekkenpatroon, dat bij het ene dier duidelijk, bij het andere minder scherp afgetekend is.

De opvallende bakkebaarden en de zwarte pluimpjes op de oren geven de kop zijn karakteristieke uiterlijk.

Kenmerkend is ook de korte (slechts 20 cm lange) staart, met aan het eind een zwart puntje.

 

Verspreidingsgebied

In Midden-Europa is de lynx in de 19e eeuw uitgeroeid.

Alleen in Noord- en Noordoost- Europa, in de Karpaten en op de Balkan bleef nog een aantal populaties bestaan.

Op sommige plaatsen in de Alpen (met name in Zwitserland) en in Slovenië is de lynx de afgelopen tientallen jaren met succes opnieuw geïntroduceerd.

De dieren komen alleen voor in grote, aaneengesloten bossen met een dichte ondergroei, hier en daar wat open plekken en rotsachtige delen.

 


Pootafdruk van een Lynx in de sneeuw 

Pootafdruk van een Lynx in de sneeuw

Levenswijze

De solitair levende lynx jaagt voornamelijk in de schemering en’s nachts.

Alleen als de jongen worden grootgebracht en in perioden waarin weinig prooidieren te vinden zijn, is hij ook overdag actief.

Zijn jachtterritorium loopt, afhankelijk van het aantal prooidieren, uiteen van 20 tot 150 km² meestal overlappen de territoria van een aantal lynxen elkaar.

De dieren markeren hun paden met uitwerpselen en krabsporen op boomstammen, en brengen op die manier hun soortgenoten op de hoogte van hun aanwezigheid.

De lynx heeft geen groot uithoudingsvermogen; hij besluipt zijn prooi en slaat vervolgens vanuit een hinderlaag toe.

Het leger van een Lynx bevindt zich peestal in dicht struikgewas, in een ondiep hol of in een rotsspleet.

 

Voedsel

De Lynx zijn voedsel is: zoogdieren van muizen tot hertenkalfjes, ook reeën, hazen en soms vogels.

 

Voortplanting

De paartijd valt in februari en maart.

Na een draagtijd van ongeveer 10 weken brengt het wijfje meestal 2 of 3 jongen ter wereld, die, zoals alle katachtigen, blind worden geboren.

Na ongeveer 16 dagen openen ze hun ogen, na 3 maanden worden ze door hun moeder voor het eerst mee naar buiten genomen.

Ze worden 5 maanden lang gezoogd.

De jongen blijven bij de moeder tot het begin van de paartijd aan het eind van de winter.

 


Jongen van een lynx 

Twee schattige jongen

Bijzonderheden

Voor mensen levert de lynx geen gevaar op.

Het dier brengt ook nauwelijks schade toe aan de wildstand, zoals vroeger werd gedacht.

 Integendeel: lynxen vallen juist zieke en zwakke dieren aan, en leveren daarmee een bijdrage aan een gezonde wildpopulatie.

 


Een lynx is zich aan het wassen 

Een lynx zich aan het wassen

Herkenbaarheid

Door de pluimpjes op de oren en de karakteristieke bakkebaarden kan de lynx onmogelijk met een ander dier worden verward.

 

Video en geluid

Hieronder zie je een video van de lynx

4.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 93% (4 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties