GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Er organismes zijn die kunnen leven bij 121 graden Celcius?

archaea

Strain 121, een eencellige archaea (een op de bacterie lijkende soort), blijkt uitstekend te gedijen bij 121 °C.

Beoordelingen

maltezer ( 7 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
otter ( 3 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
snoekbaars ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Otter - Lutra lutra

Otter - Lutra lutra - 5.0 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Kenmerken | Verspreiding | Leefgebied
Leefwijze | Voedsel | Voortplanting


otter

De otter

Beschrijving

Op het land beweegt de otter zich met zijn korte poten wat onbeholpen voort maar in het water is hij een pijlsnelle behendige zwemmer.

Alleen als hij niet zoveel haast heeft, gebruikt hij zijn poten om te peddelen.

Hij kan de tenen van zijn voeten wijd uitspreiden en de tenen zijn door zwemhuid uit elkaar verbonden.

Als de otter snel zwemt, drukt hij zijn poten tegen het lichaam en beweegt hij zich voort met slangachtige bewegingen van zijn soepele lichaam en staart.

Bij het duiken kan hij zijn oren en neusgaten afsluiten voor het water.

Hij vet zijn vacht in met een olieachtige substantie zodat deze waterdicht wordt.

Tussen de dichte wolharen van de ondervacht worden veel luchtbelletjes vastgehouden die het binnendringen van water tegengaan en bovendien het lichaam tegen afkoeling beschermen (de otter heeft namelijk geen dikke isolerende vetlaag zoals zeehonden en walvissen).

De grootte van zijn jachtgebied is afhankelijk van de hoeveelheid vis die er voorkomt.

Het kan zich over een afstand van 30 kilometer langs beide rivieroevers uitstrekken.

Meestal jaagt de otter 's nachts.

Vanaf de oever loert de otter op voorbijzwemmende vissen die hij na korte achtervolging vangt.

Kleine vissen eet hij meestal in het water op, hij ligt dan op zijn rug in het water en houdt de prooi met beide voorpoten vast.

Grote prooien sleept hij meestal eerst aan land om ze daar op te eten.

De otter verlaat het water altijd op vaste plaatsen.

Bij zo'n in de loop van de tijd platgelopen (ottergang) zijn meestal uitwerpselen te vinden met daarin veel visschubben en graten.

 


Otters hebben schoon water zonder verstoring nodig om te kunnen overleven

Otters hebben schoon water zonder verstoring nodig om te kunnen overleven

ook op het land houdt de otter zich aan steeds dezelfde vastgetreden paden die door zijn woongebied lopen, zogenaamde wissels.

De solitaire otters kennen slechts een kortdurende seizoensgebonden paarband.

Het veroveren van het vrouwtje, hetgeen met veel gepiep en wilde spelletjes in het water gepaard gaat, vindt meestal in maart plaats.

Maar de paring kan ook in de rest van het jaar plaatsvinden.

De draagtijd wordt dan verlengd tot het volgende voorjaar.

In een met een dikke laag zacht materiaal bekleed hol komen grijze jongen ter wereld die bij hun geboorte ongeveer zo groot zijn al een muis.

Ze worden lang verzorgd door hun moeder die ze geduldig het zwemmen, duiken en jagen bijbrengt.
Jonge otters zijn bijzonder speels.

Schuin aflopende gladde leem- of ijshellinkjes gebruiken ze graag als glijbaan: met luid geschreeuw laten ze zich op hun buik naar beneden glijden om daarna onmiddelijk weer naar boven te klimmen en van voren af aan te beginnen.

Als de jongen na ongeveer 1 jaar zelfstandig worden moeten ze vaak grote afstanden trekken om een eigen woongebied te vinden.

Men kan ze dan vaak ver van het water verwijderd aantreffen.
Otters worden gauw tam.

Vroeger hield men op veel plaatsen in Europa tam gemaakte en gedresseerde exemplaren die bij de visvangst werden gebruikt, tegenwoordig wordt dit nog China gedaan.

Deze gedresseerde otters leren om als jachthond vissen en watervogels te vangen en ze naar hun baas te brengen.

Wilde otters worden door vissers als schadelijk gezien omdat ze grote hoeveelheden vis zouden vangen.

In Duitse jachtwetten werd lange tijd zelfs aangedrongen op uitroeiing van otters.

Bovendien werd de otter al sinds mensenheugenis bejaagd om de pels.

In de meeste delen van het verspreidingsgebied is hij tegenwoordig uitgeroeid.

Met name in Midden-Europa wordt hij de laatste tijd extra bedreigd door het kanaliseren van rivieren en de toenemende watervervuiling.

De dieren raken daardoor steeds meer van hun leef- en foeragebieden kwijt.

De in rivieren geloosde chemicaliën en wasmiddelen tasten de vetlaag van hun vacht aan waardoor deze doornat wordt en het dier met onderkoeling te maken krijgt.

Hoewel de otter nu in vrijwel alle Europese landen wettelijk is beschermd, is het de vraag of hij nog voor totale uitroeiing behoed kan worden.

 


Grote prooien sleept de otter eerst aan land om ze daar op te eten

Grote prooien sleept de otter eerst aan land om ze daar op te eten.

Kenmerken

De vacht van de otter is glanzend, op hun keel geelachtig bruin tot witachtig.

Otters hebben een platte kopvorm met kleine ronde oren en veel snorharen.

De otter heeft een lange aan basis dikke staart, hun tenen zijn door zwemhuid met elkaar verbonden.

 

Verspreiding

De otter komt voor in België en Nederland.

Europa (behalve Ijsland en enkele eilanden in de Middellandse Zee)
Azië, Noordwest-Afrika.

Tegenwoordig is de otter in grote delen van Midden-Europa uitgegroeid.

 

Leefgebied

De otter leeft bij allerlei binnenwateren met ontoegankelijke, rijk begroeide oeverzones.

 


otter

Leefwijze

De otter is zowel overdag als 's nachts actief, hij zwemt en duikt uitstekend.

De otter heeft een vast jachtgebied, hun hol is in de oeverglooiing maar de ingang ligt meestal onder water.

 

Voedsel

De otter eet vissen, kikkers, watervogels en krabben.

In bepaalde gebieden eet de otter ook muskusratten.

 

Voortplanting

De paartijd van otter is tussen frebruari en mei, soms het gehele jaar.

De draagtijd bedraagt 62 dagen, maar kan ook door verlengde draagtijd tot 9 maanden bedragen.

Er worden er 2 - 3 grijsbehaarde blinde jongen geboren, die na ongeveer 5 weken de ogen openen, pas na ongeveer 10 weken leren ze zwemmen, jagen en pas in het volgende voorjaar verlaten ze de familie.

Opmerking

De otter is één van de meest met uitsterven bedreigde diersoorten van Europa.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (3 Beoordelingen)

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties