GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Er een slang is die van kleur kan veranderen?

kapuas modderslang

De slang is ontdekt in Borneo en heeft de naam Kapuas modderslang gekregen.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
chimpansee ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Stokstaartje - Suricata suricatta

Stokstaartje - Suricata suricatta - 4.1 / 5 gebaseerd op 10 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Algemene kenmerken | Voedsel
Voortplanting | Leefwijze | Ouderlijk gedrag


Stokstaartje

Stokstaartje

 

Beschrijving

Alle mangoesten kunnen zeer aantrekkelijke huisdieren worden, maar dit gaat in het bijzonder op voor het stokstaartje, of de Zuidafrikaanse meerkat, dit vanwege zijn gewoonte om te zonnebaden.
Stokstaartjes komen al snel na zonsopgang te voorschijn om voedsel te gaan zoeken en verdwijnen dan weer met de avondschemer.
Stokstaartjes leven gewoonlijk in kolonies, in holen die ze zelf graven.
Ze leven ook op rotsachtig terrein in spleten.
Een gemiddelde kolonie telt ongeveer 24 of meer exemplaren.
Soms komen de stokstaartjes samen voor met de grondeekhoorn (Geosciurus inauris) en met de vosmangoest (Cynctis).
Stokstaarten zijn energieke gravers, de holen die dicht bij elkaar liggen hebben zeer veel ingangen en tunnels.
De tunnels zijn 7 tot 12 cm breed en zitten wel 3 meter onder de grond.
Overdag ziet men de stokstaartjes zich in de zon koesteren.
Je ziet ze dan liggen ofwel rechtop hun achterste zitten met hun kop in de zon als echte zonneaanbidders.
Ze blijven meestal in de buurt van hun holen, met als gevolg dat de plaatselijke voedselvoorraad snel verbruikt is.
Daardoor gebeurt het wel dat een kolonie zich een kilometer verplaatst.
De stokstaartjes worden aanhankelijke huisdiertjes omdat het erg sociale dieren zijn die zich gemakkelijk aanpassen aan de menselijke huishouding.
In Afrika worden ze vaak in huis gehouden of op de boerderij om ratten en muizen te vangen.
Het stokstaartje heeft een uitgebreid vocabulaire van geluiden, dat kan variëren van een tevreden geknor bij het eten tot een herhaald kort gekef als ze schrikken.
Zoals alle mangoesten spelen stokstaartjes veel en graag, maar na hun tweede levensjaar spelen ze zelden meer.

 

Stokstaartje aan het zonnebaden

Stokstaartje aan het zonnebaden

 

algemene kenmerken

Het stokstaartje is een slank diertje die slecht 25 tot 35 cm lang is, hij heeft een dun toelopende staart van ongeveer 20 cm.
Het gewicht schommelt tussen de 500 gram en 1 kg.
De vacht is zacht en dik, lichtgrijs, met een laag dichte roodbruine haren eronder.


De rug heeft zwarte dwarse strepen, de kop is bijna wit, de oren zwart en de staart geelachtig met een zwarte punt.
De paartijd van een stokstaart kent geen vast tijdstip.
De draagtijd bedraagt ongeveer 11 weken.
De levensduur van een stokstaartje wordt geschat op circa 10 jaar.

 

Voedsel

Hoofdzakelijk eten stokstaarten in het wild insecten, spinnen en ook duizendpoten.
Ze eten ook de bollen en knollen van bepaalde planten.
Ook hagedissen, vogels, ratten en muizen staan op hun voedsellijst, maar ook wel eieren van vogels en reptielen.
Ze hebben ook een zwak voor advocado’s.
Ze kunnen net als andere mangoesten middelgrote slangen doden en men zegt dat ze zeer resistent zijn tegen het gif van de zwarte mamba.
Van de stokstaartjes zijn er geen gevallen bekend dat ze kippenhokken aanvallen.
Integendeel zelfs, men heeft al eens een stokstaartje aangetroffen in het nest van een kip, deze was beste maatjes met de kuikens.
Men kan een stokstaartje in gevangenschap gemakkelijk voeden.
Ze eten alle soorten vlees, kip, eieren, kaas en melk en ook veel vruchten en groenten.

 

Stokstaartje koppeltje

Een koppeltje stokstaartjes
 

 

Voortplanting

Men heeft een vermoeden dat stokstaartjes zich het hele jaar door voortplanten.
Er wordt voor de paring speels en onstuimig gestoeid.
Wanneer het vrouwtje zich verzet, dan pakt het mannetje haar stevig in het nekvel zonder haar te verwonden.
Er worden na een draagtijd van ongeveer 11 weken 2 tot 4 jongen geboren, zelden worden er 5 jongen geboren in een nest in het hol.
Vanaf de tiende dag beginnen hun ogen open te gaan en ze zijn dan ook helemaal bedekt met haar.
Het duurt dan nog wel twee maanden voordat ze een volwassen vacht hebben.
Als de jongen nog heel klein zijn draagt de moeder ze mee, dat doet ze door ze bij hun kop, nekvel of rug vast te houden.
Als ze eenmaal groter worden houdt ze haar jongen aan de dijhuid vast.
De jongen worden alleen door het vrouwtje gevoerd, ook nadat ze gespeend zijn.
Het mannetje verdedigt zijn gezin, maar hij neemt ook deel aan het gezinsleven door de jongen schoon te houden.

 

Jong Stokstaartje

Jong Stokstaartje

 

Leefwijze

Stokstaartjes zijn dagdieren en leven in open terrein, daarom moeten ze constant verdacht zijn op het gevaar van roofvogels.
Zo gauw hij een roofvogels ziet laat de stokstaart een alarmkreet horen en ze kijken allemaal naar de vogel tot die uit het gezicht is verdwenen.
Als de jonge stokstaartjes in gevangenschap voor het eerst een vliegtuig zagen reageerden ze erop alsof het een roofvogel was.
Gezicht schijnt dus belangrijker te zijn dan het horen van de vliegtuigmotoren.
Wanneer hij op de grond een vermoedelijke vijand tegenkomt, bijvoorbeeld een vreemde hond, dan gaat zijn haar rechtop staan en loopt hij recht op zijn belager af.
Men noemt dat een ‘stijve poten’-gang.
De poten worden hierbij gestrekt en de rug gebogen, de staart wordt recht omhoog gestoken en de kop iets lager gehouden.
Hij komt maar weinig vooruit, hoewel hij zich in een soort galop voortbeweegt.
Hij maakt daarbij telkens een stijve luchtsprong.
Dat moet nogal een schrikwekkende verschijning zijn voor de meeste rovers omdat hij er ook nog een gegrom bij laat horen!
Als zijn vijand dan nog dichterbij komt spuugt het stokstaartje en probeert hij zelfs te bijten.
Er is al gebeurt dat een hond er vandoor ging nadat hij in de neus was gebeten.
Wanneer de vijand niet al te dichtbij komt en het gevaar niet acuut is, graaft het stokstaartje als ‘oversprong’-reactie met de beide poten bij elkaar.
Hij doet dat terwijl hij de vijand niet uit het oog verliest.

 

Ouderlijk gedrag

Een van de meest interessante trekjes van het ouderlijke gedrag dat men heeft waargenomen bij stokstaartjes in gevangenschap, is het voeden van de jongen nadat ze gespeend zijn en het wennen aan vast voedsel.
De moeder heeft haar jongen geen vast voedsel voordat ze uit het nest komen en haar vergezellen op de voedseltochten.
Als de moeder iets eetbaars vindt, houdt ze dit in haar bek en loopt ermee heen en weer.
Het is alsof ze probeert om de jongen het te laten afpakken, deze grissen het uit haar bek net zoals de jonge vossen.
Als ze het voedsel niet afpakken legt ze het voor hen neer.
Zelfs als er in gevangenschap genoeg voedsel is gedraagt het vrouwtje zich op de zelfde manier, zodat de jongen aan het nieuwe voedsel kunnen wennen.
Er was bijvoorbeeld een nest jongen dat toen ze voor het eerst bananen kregen, het niet als voedsel herkenden, omdat ze dat nog nooit eerder hadden gezien.
Toen de moeder echter een banaan kreeg renden ze op haar af en pakten ze de banaan af en al gauw waren ze er dol op.

 stokstaartje die zijn siesta doet

 

Een stokstaartje die zijn siesta doet

4.46666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 89% (15 Beoordelingen)

Reacties   

-1 #9 StokstaartjeMaud 09-07-2017 23:55
Ge lijkt of ze wel een zonnebril dragen.
Citeer | Melden aan beheerder
+3 #8 StokstaartjeKelly 08-07-2017 06:41
Stokstaartjes leven in groepen van tot wel 50 dieren. De meeste kolonies tellen echter rond de 25 meerkatten, en bestaat uit 2 of 3 families die samen leven. Als ze uit hun holen kruipen om voedsel te zoeken, staat er altijd minstens één stokstaartje op wacht, meestal iets hoger op een steen of in een struik. Die kijkt voornamelijk naar de lucht om te zien of er ook roofvogels rondvliegen, maar hij of zij moet ook letten op landroofdieren. Zodra er een roofdier wordt gespot geeft de wacht een waarschuwingskreet, en zoeken alle andere stokstaartjes zo snel mogelijk beschutting in hun holen of verstoppen ze zich ergens anders dichtbij.

Stokstaartjes hebben waarschijnlijk verschillende soorten waarschuwingskreten voor verschillende soorten bedreigingen. Elk diertje houdt meestal ongeveer een uur de wacht voor het wordt afgelost door een ander. De belangrijkste natuurlijke vijanden van de stokstaartjes zijn de arend en de jakhals. Ook worden ze wel eens gedood door slangen (zoals adders en cobra's) als ze daar op jagen, maar de slang eet de stokstaart daarna normaal gesproken niet op.
Citeer | Melden aan beheerder
+8 #7 RE: Stokstaartje - Suricata suricattaAmi 22-09-2015 16:06
Hoe voelt de vacht van een stokstaartje :lol:
Citeer | Melden aan beheerder
+2 #6 stokstaartjespreekbeurtt 27-05-2015 13:58
eeeey ik moet hierover een spreekbeurt houden maaar wat zijn de natuurlijke vijanden :sad: ;-) ;-) :o
Citeer | Melden aan beheerder
+4 #5 RE: Stokstaartje - Suricata suricattaiemand 09-05-2015 11:41
erg leerzaam 8)
Citeer | Melden aan beheerder
+6 #4 stokstaartjemarleen 10-03-2015 08:45
Er zijn meer dan 1 en een half miljoen stokstaartjes op aarde :D
Citeer | Melden aan beheerder
+3 #3 stokstaartjekyandra 09-03-2015 18:08
hoeveel stokstaartjs leven er nog op de wereld ik heb een werkstukdus ik moet het weten alsjebliefd hoeveel mail me alsjebliefd hoeveel stokstaartjes er nog leven :-? :cry: :sad: ;-) :-?
Citeer | Melden aan beheerder
0 #2 RE: Stokstaartje - Suricata suricattalisa 21-01-2014 17:58
super leuk maar niet wat ik zoek ik zoek de eigenschappen
Citeer | Melden aan beheerder
+2 #1 RE: Stokstaartje - Suricata suricattagoed 18-11-2013 17:40
;-)
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties