GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Er aardwormen zijn die meters lang kunnen worden?

aardworm

De South African Giant Earthworm spant de kroon met een record van 6,7 meter!
Er zijn verschillende aardwormsoorten die langer kunnen worden dan een meter.
In Australië leeft de Giant Gippsland Earthworm (Megascolides australis) die gemiddeld 80cm lang en 2cm dik wordt.
Deze worm kan echter wel 4 meter lang worden!
In Nieuw Zeeland leeft de North Auckland Worm.
Deze worm wordt zo'n 1,4 meter lang en 1,1cm dik.
Het bijzondere van deze worm is dat hij 's nachts zoveel licht geeft, dat je bij het licht van één worm kunt lezen.
In Oregon leeft de Oregon Giant EarthWorm (Driloleirus macelfreshi).
Deze worm wordt ongeveer een meter lang.
De worm geeft een geur af die aan bloemen doet denken. Driloleirus betekent dan ook 'lelie-achtige worm'.
Dan is er ook nog de South African Giant Earthworm.
Van deze soort is er in 1967 een exemplaar gevonden dat maar liefst 6,7 meter lang was!
Gemiddeld word een South African Giant Earthworm 'slechts' 1,8 meter lang.

Beoordelingen

maltezer ( 7 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
otter ( 3 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
snoekbaars ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Anijs – Pimpinella anisum

Anijs – Pimpinella anisum - 5.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Kenmerken | Vindplaats | Verwante soorten | Standplaats
Teelt | Oogst | Tip | Toepassing
 

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Kenmerken

Anijs is een eenjarige plant en kan 50 tot 70 cm hoog worden.

Opvallend aan deze plant zijn de drie verschillende bladvormen: de onderste bladeren zijn niervormig en gesteeld, de middelste bladeren zijn geveerd met wigvormig gespleten blaadjes, de bovenste bladeren zijn heel smal en ook diep ingesneden.

De bloeistengel die zich bovenaan vertakt groeit uit een bladrozet. De witte bloeischermen verschijnen midden in de zomer.

Daaraan groeien de bruinachtige, zoet smakende en uit twee samenhangende vruchthelftjes bestaande zaden.

Deze zaden bevatten een hoog gehalte aan etherische olie anethol, aan vette olie, eiwit en ook suiker.

 

Vindplaats

Al meer dan 3000 jaar geleden was anijs in het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied een geliefd kruid.

In de eeuwen daarna heeft het zich snel over de andere landen rond de zee verbreid.

De monniken brachten het naar Noord-Europa.

De voornaamste (cultuur)gronden van anijs liggen echter nog steeds in het zonnige Zuid-Europa.

 

Verwante soorten

De grote bevernel of pimpernel (Pimpinella major) groeit ook in noordelijke streken in het wild, langs de weg.

Er wordt een homeopathisch middel uit de wortels van beide soorten (anijs en pimpernel) bereid.

 

Standplaats

Anijs groeit het best in grond die humusrijk, kalkrijk en goed doorlatend is.

De zaadvruchten van anijs rijpen alleen goed op een warme en zonnige plaats.

 

Teelt

Vanaf april kan anijs direct in het zaaibed worden gezaaid.

Je kunt best anijs voorzaaien binnenshuis, omdat de zaden dan als ze eenmaal buiten staan sneller zullen groeien.

Bedekt de zaadjes goed met een laagje aarde. Het kan zeker enige weken duren eer ze ontkiemen.

Daarna de jonge plantjes in rijen op onderlinge afstand van 25x25 cm in de volle grond zetten.

Het is vooral belangrijk in de eerste weken de grond los en onkruidvrij te houden.

 

Oogst

Wanneer de zaden bruinachtig worden is het goede oogstmoment gekomen.

Je kan dan zowel de zaden als de hele plant oogsten.

De zaden binnen op een theedoek uitschudden en uit elkaar gelegd ze nog een poosje laten drogen.

Zonder hun aroma te verliezen zijn ze enige tijd houdbaar.

Het verse loof kunt u de hele zomer door afsnijden.

Tip

  • Anijskoekjes

Roer 3 eieren met 250 gr suiker schuimig en vermeng dit met 250 gr bloem, 1 snuifje zout en 1 theelepel anijspoeder.

Maak van dit deeg kleine bergjes op een ingevet of met bakpapier belegd bakblik.

Laat deze 1 nacht bij kamertemperatuur staan, daarna een halfuur afbakken in de oven bij een temperatuur van 150-160 °C.

Toepassing

  • In de keuken

Anijs is geschikt om toe te passen in brood en gebak, vandaar dat het ook wel luistert naar de naam ‘broodzaad’.

Anijs wordt gebruikt om zoete gerechten te kruiden, ook wordt het gebruikt bij fruitsalades.

Het vormt een onmisbaar bestanddeel van brood, gebak en koek in de kerstperiode.

Aan soepen, sausen en aan gekookte groenten verleent anijs ook een apart, zoet accent, en zeker niet te vergeten aan de beroemde pastis (brandewijn met anijssmaak).

Je bekomt een maximaal aan aroma als je voor het bereiden de zaden stuk wrijft of maalt.

Het verse blad kan je gebruiken in salades en soepen.

Het intense aroma zorgt bovendien voor een frisse adem.

  • Geneeskracht

Anijs stimuleert de spijsvertering en de galfunctie.

Bovendien maakt het zware of vette gerechten lichter verteerbaar – het is dan ook in het Verre Oosten gebruikelijk om na het eten op anijszaad te kauwen.

Het is tevens een geliefd ingrediënt voor hoestdrank, omdat anijszaad slijmoplossend en prikkelverlagend werkt.

Bij zogende moeders stimuleert het de melkgift.

  • Sierwaarde

De weelderige schermbloemen vormen in de zomer een waar sieraad voor de kruidentuin.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (1 Beoordeling)

Reacties   

#1 0 Anijs vs. muggen?Staf Van Nuffel 13-06-2016 11:24
Ik hoorde en las een paar keer over de afkeer van muggen voor anijs, meer bepaald voor de ervan afgeleide drankjes. Raadgevingen in de aard van 'plaats een ondertasje nasst je en vul de bodem met Ricard (of een ander merk). Muggen blijven dan gegarandeerd uit je buurt...'

Juist/Onzin ?
Citeer Melden aan beheerder

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties