GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De poolster niet de naam is van één bepaalde ster?

poolster

In een 26.000 jaar durende cyclus zijn er meerdere sterren die de rol van poolster vervullen.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Dragon - Artemisia dracunculus

Dragon - Artemisia dracunculus - 5.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Kenmerken | Vindplaatsen | Standplaats
Teelt | Oogst | Toepassing

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Kenmerken

De bossige struik toont zeer dunne stengels waaraan de lange, smalle bladeren groeien.

Dragon heeft twee geboorteplaatsen: de robuuste, bitter smakende, Russische soort, die 1,5 m hoog wordt, en de kruidige.

Duitse of Franse soort met zijn zoetige, anijsachtige smaak en die 60-80 cm hoog wordt.

De Duitse dragon komt in noordelijke streken niet tot bloei, terwijl bij de Russische dragon van de zomer tot in de herfst onopvallende, geel-groene bloemknopjes in dichte trosjes verschijnen.

Duitse dragon is bijzonder rijk aan etherische oliën, bitter- en looistoffen.

 

Vindplaatsen

Het oorspronkelijke thuisland van dragon is het steppengebied van Zuid-Rusland en Mongolië, maar met de kruisvaarders is dragon meegekomen naar het gebied rond de Middellandse Zee.
In de Duitse volksmond heet het kruid 'slangenkruid' (omdat men geloofde dat het slangenbeten genas), terwijl de Fransen en Nederlanders het ook wel drakenkruid noemen.

 

Standplaats

Composieten houden van een zonnige, warme plaats, hoewel ze ook in de halfschaduw gedijen.
Als middelhoge soort heeft het kruid een humus- en voedingsrijke grond nodig die ook voldoende vochtig moet zijn.
Dragon verdraagt het niet steeds met natte voeten te staan.

 

Teelt

Duitse dragon is alleen te vermeerderen door deling of uit stekjes.
Omdat een paar planten voldoende zijn voor huishoudelijk gebruik, schaft u ze best in het voorjaar aan en plant u ze met een afstand van 30x40 cm.
Dragon heeft veel plaats nodig en staat graag naast lavas.
In droge zomers moet u water bijgeven, in de herfst snoeien.
De struik is meestal na 3 tot 4 jaar uitgeput en daarom is het raadzaam alvast nieuwe te planten.
Duitse dragon is vorstgevoelig en moet in de winter afgedekt, terwijl Russische dragon lage temperaturen goed verdraagt.
Deze laatste wordt in het voorjaar direct in de volle grond uitgezet en later verspeend.

 

oogst

De jonge uitlopers en blaadjes kunnen de hele zomer door worden afgenomen.

Ze zijn vers het lekkerst, bij drogen verliezen ze veel van het aroma.

Daarentegen houdt ingevroren dragon het aroma goed vast.

Tip

  • Sause béarnaise

U snippert 2 sjalotjes fijn en trekt van 1 bosje dragon de blaadjes.
Dit over gieten met 150 ml witte wijn en inkoken tot er circa 3 eetlepels vocht over blijven.
Zeven en in een kom doen die in een grotere pan heet water hangt.
Voeg 3 eierdooiers toe en klop het geheel schuimig; dan 150 g roomboter vlokje per vlokje toevoegen (blijven kloppen).
Met zout en peper op smaak brengen.
Let erop dat het water niet mag koken, want dan zal de saus schiften.

  • Dragonazijn

U doet eenvoudigweg 1 takje dragon in een fles met wittewijnazijn en u laat het geheel 2 tot 3 weken staan.
U kunt eventueel ook nog citroenmelisse en dille toevoegen.

 

Toepassing

  • In de keuken

In de keuken wordt het meest de aromatische Duitse of Franse dragon gebruikt.
Omdat de smaak zeer intens is, wordt het kruid met mate gebruikt.
Het wordt toegevoegd aan sausen, salades en soepen, en het kruidt gevogelte- en visgerechten.

Kruidenazijn en -olie zijn ook dankbare resultaten.
Verder vormt dragon een belangrijk bestanddeel bij het maken van dragonmosterd en ingelegde augurken.

  • Geneeskracht

De spijsverteringsbevorderende en urinedrijvende werking van dragon is bekend.
Vroeger werd het tevens met succes als middel ingezet tegen darmwormen.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (1 Beoordeling)

Reacties   

0 #1 Dragon populair in FrankrijkLieve 16-07-2017 05:13
Dragon word heel veel gebruikt in de Franse keuken.
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties