GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Een ontbijt de kans op zwaarlijvigheid met 30% verkleint?

ontbijt

het halveert zelfs de kans op een verstoorde stofwisseling van het bloed en een hoog cholesterolgehalte.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
chimpansee ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

De ooievaar - Ciconia ciconia

De ooievaar - Ciconia ciconia - 3.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

ooievaar  

Ooievaar

Kenmerken:

De ooievaar is een zeer grote, zwart- witte vogel op lange poten, met een lange hals en een lange, spitse snavel.

Het lichaam en binnenzijde van de vleugels zijn helemaal wit; buitenste vleugels en handpennen zwart.

De snavel en poten van de ooievaar zijn rood en bij jongen bruinachtig.

Elegante vlucht met bedaarde vleugelslag en vaak uitgebreide cirkels.

Anders dan de reiger vliegt de ooievaar met gestrekte hals.

 

Geluid:

De ooievaar is zwijgzaam, behalve af en toe een sissend geluid.

Kleppert met de snavel aan de nestplaats.

 

ooievaar nest

Ooievaar met 3 jongen
 

Verspreiding en woongebied:

De ooievaar komt in Europa voor met een oostelijke populatie (zonder Scandinavië) en een westelijke (Spanje, Noord-Frankrijk), daarbuiten grote leemten.

In Duitsland broeden beide populaties, wat af te leiden is aan de richting waarin ze trekken.

Ooit broedvogel op het hele Midden-Europese laagland, tegenwoordig op veel plaatsen verdwenen.

De ooievaar komt bij ons voor op open land met vochtige, weinig gebruikte weilanden en plassen.

Tijdens de trek en in de winterverblijfplaats (tropisch Afrika) op steppen en savannen.

Een enkeling probeert hier te overwinteren, maar dat lukt alleen bij voldoende voedsel.

 

ooievaar nest 
 

Een ooievaar is bezig zijn nest aan het bouwen

 

Voortplanting:

De grote, vele jaren achtereen gebruikte nesten van de ooievaar worden helemaal vrij gebouwd, bij ons vaak op gebouwen of op alleenstaande bomen.

In april - mei worden de 3 - 5 eieren (77x52 mm) gelegd en door beide partners 33 tot 34 dagen bebroed.

De jongen van de ooievaar worden ook door beide ouders gevoederd en zijn na 55 - 60 dagen in staat om te vliegen.

 

Voedsel:

De ooievaar eet bij ons overwegend muizen, kikkers, regenwormen; in de steppen hoofdzakelijk sprinkhanen, slangen en hagedissen.

 

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (1 Beoordeling)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties