GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De aarde ongeveer 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogram weegt?

aarde gewicht

In geval van extreme kou of andere situatie, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Steenuil - Athene Noctua

Steenuil - Athene Noctua - 4.8 / 5 gebaseerd op 4 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Biotoop
Leefgebied | Voedsel | Voortplanting
 

steenuil

Steenuil

Beschrijving

De steenuil is vooral luidruchtig van maart tot juni.
Overdag houdt de steenuil zich schuilhoudend, maar ook al eens zonnend waargenomen op daken.
De steenuil vliegt in diepe bogen.
Soms hippend op de grond.

De steenuil Knikt bij onrust als Roodborst.
Gevoelig voor strenge winters.
Het voedsel van de steenuil bestaat uit insecten, regenwormen en kleine zoogdieren.

 

Biotoop

Steenuilen leven in diverse halfopen, landschappen.
Favoriet zijn extensief gebruikte graslanden en andere kleinschalige agrarische gebieden.
De aanwezigheid van heggen, houtwallen en (knot)bomen-rijen is van groot belang.

de steenuil broedt in holen, in Nederland en België vaak in knotwilgen, boerenschuren en konijneholen en hoogstamboomgaarden.

 

Leefgebied

De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes.

Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt de steenuil veel voedsel.

Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen.

Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.

De steenuil is ook dikwijls overdag actief, je kan hem zien zitten op knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje.
De meeste mensen zien echter de steenuil niet, omdat hij zo klein is.
Als de steenuil op een paaltje zit is het net of die gewoon wat langer is. 
de steenuil maakt wel veel lawaai.
Van oktober tot februari kan je de steenuil van ver horen roepen, een soort “koewie”, gekef en een wat langer “joeeek”.

 

Voedsel

Het voedsel van de steenuil is natuurlijk aangepast aan zijn grootte, hij pakt wel muizen als hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten en soms kikkers. 
de steenuil heeft verschillende jachttechnieken.
Loeren vanaf een paaltje, over de grond huppelen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht

 

Voortplanting

Begin februari beginnen mannetjes steenuil een territorium af te bakkenen met hun klagend geroep.
In maart begint het echte verleiden naar de vrouwtjes toe.
De vrouwtjes reageren op het mannetje zijn geroep.
zij zoeken achter oude nesten van andere vogels om hun nest op te slaan, oude boomholtes, vaak zijn dat knotwilg, of een holte in een oud gebouw
of soms in een oude konijne hol.
Als ze éénmaal de geschikte plaats gevonden hebben keren ze er ieder jaar terug naar dezelfde plaats.
Het vrouwtje wacht tot haar legsel van drie tot zes ronde mat witte eieren compleet is voor ze eind april of begin mei begin te broeden.
Ze zit 28 dagen op de eieren voor ze uitkomen het vrouwtje blijft in de nest om de jongen warm te houden en te voeden.
Tijdens dat voeden houden de jongen en zowel de ouders hun ogen dicht een teken van vertrouwen.
Tot de jongen twee weken oud zijn en zelf hun prooi kunnen nemen en vescheuren.
Het mannetje is de enige die jaagt en voedsel aanbrengt.
Daarna gaat ook het vrouwtje terug jagen.
Samen jagen ze veel om voldoende eten te hebben om hun snelgroeiende jongen te voeden.
De jongen zijn na 4 tot 5 weken klaar om uit te vliegen.

jonge steenuilen

Hierboven zie je 2 jonge steenuilen

 

4.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 98% (4 Beoordelingen)

Reacties   

+1 #1 RE: Steenuil - Athene NoctuaEmma Staelens 12-05-2015 15:07
Super goed gemaakt!!! :D :lol: :-) ;-) :roll:
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties