GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De hoogste golf ooit gemeten 64 meter boven de zeespiegel uitkwam?!

tsunami

De tsunami van 26 december 2004 was ongeveer 30 meter hoog.

Beoordelingen

maltezer ( 6 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Velduil - Asio Flammeus

Velduil - Asio Flammeus - 4.0 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving
Gedrag
Voortplanting
Geluid
Voedsel
Habitat
Verspreiding
Vlucht
 

velduil

Velduil

 

Beschrijving

de velduil is iets groter en gedrongener dan de ransuil en met langere vleugels.

De oorpluimpjes van de velduil zijn erg klein en meestal niet zichtbaar.

de velduil heeft een duidelijke bruinig witte gezichtssluier.

Bovenzijde zwartbruin, roomkleurig gevlekt.

Onderkant licht gelig bruin, keel en borst met zwartbruine lengtestrepen.

Vleugels en staart roestgeel met smalle, donkere bandering.

Vleugels aan de onderzijde witachtig met zwarte uiteinden en een donkere vlek aan de boeg.

Snavel zwart met lichte punt.

Poten en tenen dicht wit bevederd.

Nagels zwart.

Ogen geel met zwarte oogring.

Vrouwtje dito gekleurd, maar vaak iets donkerder en zwaarder.

 

Gedrag

Velduilen zijn zowel overdag als 's nachts actief en buiten de broedtijd echter voornamelijk in de schemering.

Velduilen jagen gewoonlijk laag vliegend boven hun territorium.

Vanaf maart voeren de mannetjes baltsvluchten uit boven hun territorium om dit te markeren.

Zij stijgen daarbij tot aanzienlijke hoogten en cirkelen daar op buizerdachtige manier op de thermiek rond en laten hun territoriumzang horen.

 

Voortplanting

De velduil bouwt als enige Europese uilensoort zelf een nest.

Het vrouwtje maakt tussen heide-, moeras- of toendravegetatie een kuil, die ze bekleedt met een 2 cm dikke laag gras of fijne twijgjes.

Broedtijd van de velduil is van april tot mei.

Grootte van het nest 4 tot 8 eieren, broedduur 24 tot 28 dagen, nestperiode jongen 12 tot 17 dagen.

Alleen het vrouwtje broedt, vanaf het eerste ei.

Beide partners verdedigen hun broedsel door heftig aan te vallen.

Velduilen leven monogaam, per seizoen zoeken zij een nieuwe partner.

nest velduilen

Nest Velduilen

Geluid

Geluid van de velduil.

Bij opwinding of gevaar 'tjerrp' of keffend 'ke kew'.; territoriumzang van het mannetje acht tot twintig keer herhaald 'boe-boe-boe...', in afwisselend tempo.

Jongen ven een velduil bedelen met een langerekt, snurkend 'kschieja'.

 

Voedsel

De velduil voedt zich hoofdzakelijk met woelmuizen en lemmingen, ook kleine vogels.

 

Habitat

Moerassen, vochtige weiden, verlandingszones, toendra, duinen.
 

Verspreiding

Van Europa (met uitzondering van Spanje en Ierland) door geheel gematigd Azië oostwaarts tot Kamtsjatka, Noord- en Zuid-Amerika, Hawaii.

In Nederland broeden de meeste velduilen op de Waddeneilanden, Lauersmeer, Friesland en IJsselmeerpolders.

Men schat het aantal velduilen op 100 tot 200 broedparen.

 

Vlucht

Het vliegbeeld van de velduil is gekenmerkt door de smalle, lange vleugels en de dikke kop.

Typische zwakke en schommelende vlucht.

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 85% (2 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties

  • Konijn - Oryctolagus cuniculus
    2 weken geleden
    schattig
    die konijnen zijn zo schattig

    Lees meer ...

     
  • Flamingo - Phoenicopteridae
    4 weken geleden
    clineese flamingo
    ik zou graag iets meer willen weten over de clineese flamingo want voor school moeten wij een verblijf ...

    Lees meer ...