GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Slechts 20 procent van de Sahara uit zand bestaat?

sahara

In praktijk is echter maar 20% van deze woestijn zand. De rest is rots, steenpuin en grind.

Beoordelingen

maltezer ( 7 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
otter ( 3 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
snoekbaars ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kruisbek - Loxia curvirostra

Kruisbek - Loxia curvirostra - 5.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Beschrijving | Geluid | Verspreiding
Voortplanting | Voedsel
 

kruisbekken

De kruisbek Komt veel in troepen voor.

 

Beschrijving

De kruisbek is een zangvogel (Loxia curvirostra) uit de familie van de vinkachtigen (Fringillidae).

De kruisbek is een stand- en zwerfvogel.

Met een afmeting van 15 tot 17 cm is de kruisbek iets groter dan een mus.

Opvallend bij de kruisbek zijn de korte, diepgevorkte staart en de stevige, aan de punt overstekende snavel.

 

kruisbek man

De mannetjes zijn geheel steenrood, met een felrode stuit.

 

kruisbek vrouwtje

De vrouwtjes gelig tot olijfgroen met een gele stuit.

 

Geluid

Hard ‘kiep-kiep-kiep’ tijdens de vlucht.

De zachte, kwetterende zang is het hele jaar door te horen, Verschillende korte geluiden worden afgewisseld met langere ‘jii’ of ‘tertsji’.

 

Verspreiding

De kruisbek is verspreid in heel Europa met grote leemten in de verbreiding.

In onze naaldbossen onregelmatig voorkomend tot de boomgrens van de Alpen.

Vaak grotere invasies buiten het broedgebied van juni tot september, invasietrekvogel.

De kruisbek Leeft normaal gesproken in naaldbossen, duikt ook vaak op in tuinen, parken of gemengde bossen.

 

kruisbek schets

hierboven zie je een schets van de kruisbek

Voortplanting

De kruisbek Bouwt zijn nest hoog bovenin naaldbomen.

Legtijd voornamelijk maart en april, maar kan in ieder jaargetijde broeden, afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid denappels.

De kruisbek heeft 1 legsel per jaar.

2-4 witte eieren (22 x 1 6 mm) met groenige of blauwige glans met bruine tot lila vlekken.

Het vrouwtje broedt alleen de eieren 13 tot 16 dagen uit en past dan 1 week op de jongen terwijl het mannetje voer aansleept.

Daarna voederen beide partners de jongen, die het nest na 14 - 22 dagen verlaten.

De daaropvolgende 3 - 4 weken zijn de jongen nog van de ouders afhankelijk.

 

Voedsel

In de zomer insecten, verder meestal zaden van naaldbomen, die ook uit de kegels gehakt worden.

Hieronder zie je een video van de kruisbek

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0% (0 Beoordelingen)

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties