GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Stieren nagenoeg kleurenblind zijn?

stier

Ze worden dus helemaal niet woedend van een rode lap.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
chimpansee ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Merel - Turdus merula

Merel - Turdus merula - 3.0 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Biotoop | Voedsel | Roep
Zang | Voortplanting | Wetenswaardigheden
 

merel paartje

Merel paartje
 

Beschrijving

De merel heeft een lengte van 25 cm, en een gewicht van 95 g.

Het mannetje is zwart met een oranje-gele snavel en een oogring.

De vrouwtjes zijn donkerbruin met een gevlekte borst.

 

Biotoop

De merel leeft het ganse jaar door in bossen, bosschages, tuinen, parken, zelfs midden in de grote stad in kleine groenhoekjes.

Er is ook een bosmerel, die is veel schuchterder, ze broeden later, leggen minder eieren, eten meer rupsen dan wormen en trekken in de winter naar de steden en dorpen.

In de herfst komen merels uit Scandinavië en Rusland hierheen.
 

Voedsel

Merels zijn omnivoren, in de lente en zomer eten ze wormen en insecten, in de herfst en winter zijn ze gek op allerlei bessen, vooral de lijsterbes is in trek.

Een merel vangt graag wormen uit het gras.

Dit is een soort voedselrijke mini-steppe.

Merels trekken die wormen voorzichtig uit de grond, maar het gebeurt toch nogal een dat een dergelijke worm in tweeën breekt.

 

Roep

De merel roept opgewonden 'tak-tak' of zeer snel 'tixtix-tixtix',bij bedreiging door dieren op de grond (katten) een gesmoord 'doek-doek', bij gevaar uit de lucht (sperwer) 'zich' .

merel mannetje

Boven: Merel - mannetje

Onder: Merel - vrouwtje

merel vrouwtje

Zang

de zang van de merel is hard en welluidend, fluitende en gorgelende strofen.

de merel zingt al in de ochtendschemering van hoge zangposten en is ook 's avonds nog te horen.

 

Voortplanting

De merel heeft soms drie tot vier broedsels per jaar, ze leggen 3 tot 5 groene eieren met bruine vlekken.

Ze maken hun nest laag in struiken en bomen, graag in dennen.

Het vrouwtje van de merel bouwt het nest, soms op de meest vreemde plaatsen.

De jongen van het eerste legsel zijn nog maar net uitgevlogen, of moeder zit alweer op een tweede nest eieren.

De voeding en opvoeding van de eerste jongen is helemaal de verantwoording van vader merel.

Laat jonge vogels met rust, de ouders zijn altijd wel ergens in de buurt.

Kunnen heftig alarmeren Vechten soms hevig om de grenzen van het territorium vast te stellen.

nest merel

Nest van de merel 

Wetenswaardigheden

Het lijkt alsof de Merel niet trekt, maar dit is niet waar.

Winters wordt de plek van onze zomer-merels ingenomen door exemplaren uit het noorden van Europa.

Merels zoeken hun voedsel meestal hippend op de grond.

Daarbij stopt hij vaak plotseling, steekt zijn staart op, draait zijn kop luisterend naar de grond, stoot krachtig toe en trekt een regenworm te voorschijn.

merel jongen

Merel jongen

3.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 78% (4 Beoordelingen)

Reacties   

+2 #1 RE: Merel - Turdus merulalara 11-01-2014 12:17
het is zo schattig om te zien ik moet er namelijk een werkstuk van maken lol ik weet er nu veel van :lol: :D :-)
Citeer | Melden aan beheerder

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties