GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Ratten kunnen lachen?

ratten

Ratten kunnen lachen maar het geluid is ultrasoon en onhoorbaar voor mensen.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
chimpansee ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Nachtegaal - Luscinia megarhynchos

Nachtegaal - Luscinia megarhynchos - 3.0 / 5 gebaseerd op 2 gebruikerswaarderingen

Inhoud:
Beschrijving | Verspreiding
Voedsel | Broeden | Voorkomen | Zang

nachtegaal

Nachtegaal - luscinia megarhynchos

 Beschrijving

Hoewel de nachtegaal een van de beroemdste zangers onder vogels is en hij van oudsher romantische dichters geïnspireerd heeft, is hij weinig indrukwekkend om te zien, de nachtegaal is een weinig opvallende en schuwe vogel.

Mannetjes en vrouwtjes zijn beiden 16 cm lang.

De bovenzijde is roodachtig bruin en de onderzijde grauw witbruin.

De nachtegaal valt echter op door zijn krachtige onmisbare zang.

De jonge vogels zijn gevlekt als een jonge roodborst maar de staart is roodachtig bruin.

Men ziet de nachtegaal weinig vliegend, de vogel beweegt zich veel op de grond en de staart wordt vaak gespreid.

 

Verspreiding

De nachtegaal komt voor in gemengde, niet dichte loofbossen met dichte ondergroei van laag struikgawas en beschuttende bodembedekking van wilde rozen, bramen, klimop, brandnetels.

Vaak op vochtige plaatsen, struikgewas in het openveld, heggen, tuinen en parken met donkere, schaduwrijke plaatsen.

 

nachtegaal

Nachtegaal

Voedsel

De nachtegaal zoekt in humusrijke bodem, tussen bladeren naar levende insecten, spinnen, wormen en slakken In moerassige bosjes waar insecten talrijk aanwezig zijn.

Ook allerlei bessen en andere kleine, sappige vruchten van bomen en struiken.

De nachtegaal zoekt zijn voedsel op de grond en gedraagt zich als een bodemvogel.

Broeden

Meestal half april begint het mannetje tegen het wijfje te baltsen.

Met gebogen kop laat hij de rossige staart gespreid snel op en neer wippen, terwijl hij met de vleugels fladdert.

nachtegaal - schets

Nachtegaal - Schets

Het nest wordt door het wijfje alleen gebouwd en bestaat hoofdzakelijk uit dorre bladeren, vooral eikebladeren.

Het wordt bekleed met droog gras en soms wat haren.

Het nest staat op een donkere plaats, vlak of dicht bij de grond, veborgen onder bramen of tussen brandnetels.

De 4 tot 6 eieren worden door het vrouwtje gedurende 13 - 14 dagen bebroed.

Na ongeveer 12 dagen verlaten de jongen het nest.

Eén broedsel per jaar.

Voorkomen

De nachtegaal is een trekvogel en in augustus en september trekt hij naar zijn overwinteringsgebied in Tropich Afrika, twee Aziatische soorten overwinteren in Oost- als in West-Afrika.

Zang

Er zijn heel wat vogels die vaak 's nachts zingen, vooral als er een heldere maan schijnt of er een kunstmatige verlichting is.

Een slapende vogel die verstoord wordt, begint ook vaak te zingen.

Er zijn echter weinig vogels die 's nachts zo vaak en zo volhardend zingen als de nachtegaal.

Hieronder zie je een video met de prachtige zang van de nachtegaal

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 60% (2 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties