GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

De langste hartstilstand die iemand overleefde 4 uur duurde?

hart

Dit was het geval bij de visser Jan Egil Refsdahl (Noorwegen), die op 7 december 1987 overboord viel in het ijskoude zeewater voor de kust van Bergen, Noorwegen.

Hij werd naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis van Haukeland overgebracht nadat zijn temperatuur terugviel op 24 graden celsius en zijn hart niet langer meer klopte.

Hij herstelde volledig.

Beoordelingen

maltezer ( 6 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
beuk ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wielewaal - Oriolus oriolus

Wielewaal - Oriolus oriolus - 5.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Uiterlijk | Biotoop | Roep | Zang | Voortplanting | Bijzonderheden

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Uiterlijk

Het mannetje van de wielewaal is onmiskenbaar fel geel en zwart getekend.

Vrouwtjes en juvenielen groen-geelachtig en grijs.

De wielewaal heeft een lengte van 24 cm en een gewicht van 72 gr.

 

Biotoop

De Wielewaal komt voor in Europa van april tot september, vooral in rivierbossen.

Overwintert in tropisch Afrika.

 

Roep

De wielewaal roept bij verstoring gesmoord 'krèè' of 'gwèè'.

 

Zang

Tijdens de broedtijd maakt de wielewaal welluidende fluittonen, zoals 'duudel-io'.

 

Voortplanting

Van mei tot juli legt de wielewaal 3 - 5 eieren en 1 legsel per jaar.

Kunstmatig, komvormig, hangend nest in de buitenste takken van de bomen, mannetje en vrouwtje vlechten het samen uit gras en vezels van bast, soms gebruiken ze ook stukjes papier.

Ze maken het nestmateriaal met speeksel nat, waardoor het nest bijzonder stabiel wordt.

Het broeden wordt voornamelijk door het vrouwtje gedaan, terwijl de jongen door beide vogels gevoed worden.

Het nest van de wielewaal wordt doorgaans fel verdedigd tegen rovers.

Er zijn gevallen bekend dat zelfs sperwers werden weggejaagd!

 

Bijzonderheden

Wielewalen zijn zeer schuw en leven verborgen in rivierbossen, lichte loofbossen, grote parken, boomgaarden en soms in dennenbossen (terwijl hij bergen en sparrenbossen vermijd), hoog in de boomkronen; men kan ze echter aan hun zang herkennen.

Wielewalen zijn snelle vliegers en goede 'klauteraars', als typische boomvogels kunnen ze goed uit de voeten op kleine takken en twijgen, tussen de bomen en takken ziet men ze allebei vliegmanoeuvres uitvoeren.

Ze jagen niet alleen snel en behendig tussen de dichte bladerkronen, ze kunnen ook bidden.

Hieronder een video van de wielewaal

 

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (1 Beoordeling)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties

  • Konijn - Oryctolagus cuniculus
    2 weken geleden
    schattig
    die konijnen zijn zo schattig

    Lees meer ...

     
  • Flamingo - Phoenicopteridae
    4 weken geleden
    clineese flamingo
    ik zou graag iets meer willen weten over de clineese flamingo want voor school moeten wij een verblijf ...

    Lees meer ...