GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Het vogelbekdier en de mierenegel de enige 2 zoogdieren zijn die eieren leggen?

vogelbekdier mierenegel

Deze dieren worden 'monotremen' genoemd.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
noorse-esdoorn ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Winterkoning - Troglodytes troglodytes

Winterkoning - Troglodytes troglodytes - 5.0 / 5 gebaseerd op 1 gebruikerswaardering

Inhoud:
Beschrijving | Geluid | Verspreiding

Voortplanting | Voedsel 

winterkoning

De winterkoning is een stand- en gedeeltelijke trekvogel.

 

Beschrijving

De winterkoning is een zeer klein en rond vogeltje met bijna altijd een opgerichte staart.

Een winterkoning is een veel voorkomende solitaire vogel, die graag in het lage kreupelhout en tussen wortels rondscharrelt.

Vliegend legt de winterkoning slechts korte stukjes af.

 

Geluid

Het luide gezang van de winterkoning is het hele jaar door te horen, een schetterend couplet met lage rollers.

Roept hard ‘tek-tek’, bij opwinding ook brommend ‘trrrt’.

 

winterkoning of winterkoningske

De winterkoning of beter gekend als het winterkoningske.

Verspreiding

De winterkoning komt voor in heel Europa met uitzondering van het hoge noorden.

De winterkoning bewoont bossen met veel kreupelhout, struiken, heesters, vooral graag in de buurt van water, van laagland tot in het hooggebergte.

 

Voortplanting

Het mannetje maakt een kogelvormig nest met een zij-ingang; een stukje boven de grond, het liefst in de wortels van een omgevallen boom, in de nis van een muur of een gat in de aarde.

Eén mannetje maakt vaak meerdere nesten voor een aan tal vrouwtjes.

De broedperiode begint eind april.
Meestal 2 legsels. 5 - 6 witte eieren (1 6 x1 2 mm) met kleine zwarte of bruine puntjes.

Het vrouwtje broedt 14 - 16 dagen.

De kuikens van de winterkoning verlaten na 15 - 17 dagen het nest en worden door beide ouders gevoerd.

 

nest van een winterkoning

Hierboven zie je een nest van een winterkoning, met 4 hongerig kuikens.

Voedsel

De winterkoning eet  voornamelijk insecten en spinnen.

Hieronder zie je een video van een winterkoning.

 

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 100% (1 Beoordeling)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties