GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Wist u dat?

Mieren hun stappen tellen?

mieren

Als een mier zijn nest heeft verlaten weet hij prima hoe ver hij moet lopen om weer thuis te komen.

Beoordelingen

maltezer ( 5 beoordelingen )
gele-dovenetel ( 4 beoordelingen )
kippen ( 3 beoordelingen )
dagpauwoog ( 2 beoordelingen )
hondsdraf ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Bieslook - Allium schoenoprasum

Inhoud:
Kenmerken | Volksnamen | Bodem | Oogst | Teelt en vermeedering
Verwante soorten | Smaak en aroma | Keukengebruik | Tip | Toepassing

Klik hierboven op het plaatje voor een grotere afbeelding

Kenmerken

Bieslook is een 15 - 30cm hoog kruid, met kleine bolletjes overwinterd.

Bieslook heeft buisvormige , grasachtige (pijpjes), groen glimmend en hol binnenin.

Bovenop de bloemstengels een bijna bolvormig scherm van talrijke, mooie, zachte violette bloemen.

Grof bieslook (Allium fistulosum) wordt minder geteeld en heeft vingerdikke stengels met een pittiger, op sjalot gelijkende smaak.

 

Volksnamen

Snijlook, snijprei, pijplook, uiengras, graslook, sneelook, astlook, franse look, ciboulette

 

Bodem

Bieslook groeit op elke vruchbare tuingrond die vochtig en kalkrijk is.

 

Oogst

Circa 6 weken na het uitzaaien kunt u beginnen met het oogsten van de lange stengels.

Dit proces kunt u tot aan de herfst meerdere keren herhalen.

U kunt het best steeds op één plek , tot dicht bij de onderkant het look afknippen, zodat de plant daar kan beginnen met nieuwe, malse sprieten te laten groeien.

In de winter kunt u ook genieten van bieslook door een pol uit te graven en deze in een pot op de vensterbank te houden.

Voor drogen en invriezen is bieslook minder geschikt.

 

Teelt en vermeedering

Bieslook wordt doorgaans vermeederd door scheuren op 6 bolletjes in het voorjaar en najaar, planten op 25 x 25 cm.

Ook kunt u bieslook zaaien op rijen in Maart - April  en daarna uitzetten in September, onkruidvrij houden.

Bieslook dient 3 tot 4 maal per jaar gesnoeid te worden op 5 cm, zowel groeikracht als smaak verbeterd daardoor.

Regelmatig humus of compost toedienen aan bieslook voorkomt gele stengels.

 

Verwante soorten

In het late voorjaar verschijnen de witte bloemschermen van het daslook (Allium ursinum).

Het blad van deze typische loofbosbewoner bevat - net als knoflook - etherische oliën, die bloeddrukverlagend werken.

Jonge blaadjes, voor de bloei geplukt, geven een kruidige smaak aan salades en hartig broodbeleg.

De bolletjes kunnen na de bloei worden uitgegraven en vormen ook een heerlijk keukenkruid.

In de tuin breidt daslook zich in de breedte makkelijk uit.

Het blad van de stengelui (A. fistulosum) is eveneens kruidig en gezond.

 

Smaak en aroma

Bieslook heeft pijpjes met een fijne, milde smaak.

Bieslook is rijkelijk te gebruiken, maar persoonlijke smaak bepaald!

Bieslook is rijk aan vitaminen.

 

Keukengebruik

Bieslook is uitsluitend vers te gebruiken en mag nooit meegekookt worden!

Fijngeknipt is bieslook een zeer toekruid in bijna alle salades, soepen, groenten en sausen op basis van olie en citroen.

Speciaal aan te bevelen in aardappel-, komkommer-, en tomatensalades, rauwkost, asperge-, bonen-, en aardappelsoep, kipbouillon, vissoepen...

Zeer smakelijk bij ommeletten, roerei, witte kaas , roomkaas en kaasgerechten.

Bieslook gestrooid over gekookte of gebakken aardappelen of gemengd met aardappelpuree is het bijzonder decoratief.

Bieslook verwerkt met boter (bieslookboter), wordt het opgediend bij geroosterd vlees en visschotels.

Ook rund-, kals-, varkens- en schapevlees, gehakt, wild en gevogelte krijgen gesnipperde pijpjes mee!

Kortom kun je overal bieslook gebruiken waar een fijne , zachte uiensmaak gewenst is.

Er zijn geen nevenverschijnselen gekend van bieslook.

 

Tip

Bieslook is een weinig gekende droogbloem met een delicate roze kleur.

In de kruidtuin is bieslook ook geschikt als randplantje.

 

Toepassing

 

- In de keuken:

Bieslook bevat veel vitamine C en kan daarom het best alleen vers worden gegeten.

Bij invriezen of drogen verdwijnt veel van deze kostbare vitamine.

Het nogal scherpe kruid geeft salades,kwark, broodbeleg en eiergerechten, soepen en visgerechten een pittige noot.

 

- Kwark-yoghurtdip met bieslook

250 g kwark en 250 ml yoghurt met 2 gesnipperde knoflookteentjes, 2 gesnipperde kleine uitjes en 1 bosje fijngesneden bieslook goed met elkaar vermengen.

De dip op smaak brengen met zout en peper en serveren bij rauwe groenten, vleesspiesen en gepofte aardappels.

 

- Sneel soep met daslook

Gehakte daslookblaadjes in wat boter fruiten, groentebouillon toevoegen, even doorwarmen en afmaken met slagroom of crême fraîche.

Klaar.

 

- Geneeskracht:

Dankzij het hoge gehalte aan etherische oliën werkt bieslook bloeddrukverlagend en bevordert het de spijsvertering.

 

- Sierwaarde:

Met name de lilaroze bloemen brengen in een siertuin leuke accenten.

De bloemen verschijnen echter alleen als u het bieslook niet knipt.

 

Belangrijke aanwijzing

Om het blad van daslook niet te verwarren met dat van het giftige lelietje-van-dalen kunt u afgaan op de typische knoflookgeur die alleen daslookblad heeft.

Of oogst heel vroeg in het voorjaar, voordat het lelietje-van-dalen uitloopt.

Zwangere vrouwen moeten rekening houden met het bloedverdunnende effect van daslook.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0% (0 Beoordelingen)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws - Dieren

Recent bezocht

Laatste reacties