Zelf Lathyrus kweken? Bekijk hier handige tips!

Zelf Lathyrus kweken? Bekijk hier handige tips!

Wil je graag zelf Lathyrus kweken in je tuin? Lathyrus, ook wel pronkerwt genoemd, is een prachtige bloem die bekend staat om zijn kleurrijke bloemen en heerlijke geur. Met de juiste tips en verzorging kan ook jij genieten van deze mooie bloemen in je eigen tuin. In dit artikel vind je handige tips om zelf Lathyrus te kweken en te laten bloeien.

Waar te beginnen?

Het kweken van Lathyrus begint met het kiezen van de juiste locatie in je tuin. Lathyrus houdt van zonlicht, dus zorg ervoor dat de planten op een zonnige plek worden geplant. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede drainage, aangezien Lathyrus niet van natte voeten houdt.

Zaaien van Lathyrus

Lathyrus kan worden gezaaid vanaf maart tot mei, afhankelijk van het klimaat in jouw regio. Je kunt er ook voor kiezen om de zaden eerst voor te weken in water, zodat ze sneller ontkiemen. Zaai de zaden ongeveer 2 cm diep en op 10 cm van elkaar. Houd de grond goed vochtig totdat de zaden ontkiemen.

Verzorging van Lathyrus

Zodra de Lathyrus planten beginnen te groeien, is het belangrijk om ze te ondersteunen met een klimrek of gaas. Lathyrus is een klimplant en heeft iets nodig om zich aan vast te houden. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Gebruik ook een meststof met een lage stikstofgehalte om de bloei te stimuleren.

Oogsten van Lathyrus

Het is belangrijk om regelmatig de bloemen van de Lathyrus plant te plukken om de bloei te bevorderen. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen de plant zal produceren. Pluk de bloemen bij voorkeur 's morgens vroeg wanneer ze goed gehydrateerd zijn. Zo kun je lang genieten van verse bloemen in huis.

Overwinteren

Lathyrus is een eenjarige plant, wat betekent dat hij in principe na één seizoen zal afsterven. Wil je toch proberen de plant te laten overwinteren, dan kun je proberen wat zaden te bewaren en ze in het volgende seizoen opnieuw te zaaien. Zorg er wel voor dat de zaden goed droog en koel worden bewaard.

Het kweken van Lathyrus in je eigen tuin is een leuke en dankbare bezigheid. Met de juiste verzorging en aandacht kun je genieten van prachtige bloemen en een heerlijke geur. Zorg voor een zonnige plek, goede drainage, regelmatig water geven en ondersteuning voor de klimplant. Vergeet niet om regelmatig de bloemen te plukken en te genieten van al het moois dat Lathyrus te bieden heeft.