natuur

De kranten en tijdschriften van deze tijd staan vol met artikelen over de natuur, het milieu en de bescherming ervan. Deze artikelen maken je soms bang, maar ze zetten je ook aan het denken over de natuur en de mens.

Lees verder »

Aarde

De Aarde is een levende planeet. De geschatte leeftijd van de Aarde is 6 miljard jaar. De Aarde is altijd als woonplaats van het menselijk ras geweest. Maar wat weten we in feite over deze planeet?...

Lees verder »

Vogels

De vogels hebben zich minstens 150 miljoen jaar geleden ontwikkeld uit reptielen. Men onderscheidt momenteel ongeveer 8600 verschillende soorten vogels.

Lees verder »

Vissen

Zoals alle gewervelde dieren bezitten ook de vissen een skelet, dat het lichaam zijn vorm geeft en ondersteunt. De vis hun zenuwstelsel en zintuiglijke vermogens.

Lees verder »

Amfibieën

Vele miljoenen jaren geleden kropen er vreemde, op vissen gelijkende dieren uit het water om op het land te gaan leven. Dat waren de voorouders van de amfibieën.

Lees verder »

Insecten

De insecten zijn bij de meeste mensen volslagen onbekend, hoewel ze verreweg de grootste diergroep ter wereld vormen. Onze kennismaking met de insectenwereld beperkt zich meestal tot het bewonderen van de schoonheid van de vlinder en het wrijven over de plaats waar een mug gestoken heeft...

Lees verder »

Reptielen

In een periode die 200 miljoen jaar duurde, het eerste deel van het Mesozoïcum, kwamen de reptielen tot ontwikkeling. Zij vormden toen de belangrijkste groep dieren en bleven dat zo’n 100 miljoen jaar lang. Reusachtige dinosaurussen bevolkten de aarde...

Lees verder »

Kruiden

Kruiden zijn de meest natuurlijke manier om allerlei ziekten te genezen, van kleine kwalen tot de meest levensbedreigende degenen. Er zijn vele kruiden, sommige kruiden worden gebruikt voor de keuken, dieet of genezing...

Lees verder »

Bloemen en planten

Bloemen kunnen allerlei vormen en kleuren vertonen en worden daarom als decoratie gebruikt. Bloemen vormen echter ook een belangrijk middel om plantensoorten te herkennen...

Lees verder »

Paddenstoelen

Er zijn duizenden soorten paddenstoelen en het is zeker niet altijd gemakkelijk de soorten te herkennen, soms twijfelen specialisten aan bepaalde paddenstoelen...

Lees verder »

Dieren

Open de wereld van de dieren, hun fysieke kenmerken, eten, omgeving, bedreigde diersoorten en nog veel meer. vind hier snel informatie en leuke weetjes over dieren.

Lees verder »

GebruikersmenuClose

Het samenstellen van de website kost veel tijd waardoor de pagina's gefaseerd gepubliceerd worden.

Het aantal pagina's dat je terug zult vinden op deze site groeit daarom continu.

Menu

Menu

Wist u dat?

Neanderthalers al echte schoenen droegen?

neanderthaler

De moderne schoen is tussen de 26.000 en 40.000 jaar oud.

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
abessijnse-gladiool ( 2 beoordelingen )
muis ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Welkom op deze natuursite Oorwormen

Gewone oorworm - Forficula auricularia

Inhoud:
Kenmerken | Voorkomen | Voortbeweging
Levenswijze | Voedsel | Bijzonderheden
 

oorworm

Oorworm

Kenmerken

Oorwormen zijn gemakkelijk te herkennen aan de tang die zich aan het achtereinde bevindt en die sterker gekromd is bij het mannetje.

De nauw tegen elkaar aansluitende voorvleugels bedekken veel grotere , maar in talrijke plooien gelegde vliegvleugels.

Daar de spieren om deze tere vleugels te bewegen erg zwak ontwikkeld zijn, gaat een oorworm zelden of nooit de lucht in.

De gewone oorworm wordt samen met ongeveer 1800 andere soorten ondergebracht in de orde van de oorwormen of huidvleugeligen (Dermaptera)

Het populaire geloof dat oorwormen in het oor kruipen en zo het trommelvlies doorboord of zich nesteld in de hersenen, is gebaseerd op mythen.

De Nederlandse naam 'oorworm' is misleidend, want oorwormen zijn geen wormen, en ze kruipen ook niet in het oor van de mens.

In de volksmond heeft de oorworm ook de naam: oorbeest.

 

Voorkomen

{adselite}

Oorwormen zijn nachtinsecten en zijn vaak gedurende de dag te vinden tussen spleten en planken, onder loszittende boomschors of stenen.

's Zomers zie je wel vaak oorwormen gezellig bij elkaar.

Meestal zijn oorwormen doorgaans te vinden in grote hoeveelheid.

's Winters alleen of paarsgewijs in een beschutte plaats, vaak in de grond.

oorworm - tekening

Hierboven op de tekening zie je het verschil tussen beide geslachten.

 

Voorbeweging

Een oorworm wordt zelden vliegend waargenomen.

Een oorworm loopt en kruipt.

 

Levenswijze

De brvruchting grijpt plaats in het winterholletje in de grond waar ook de, ongeveer 40 eitjes worden gelegd die in de lente uitsluipen.

Het broed en de jongen worden door het vrouwtje verzorgd en verdedigd: een grote uitzondering onder de insecten.

Pas in de herfst is de nieuwe generatie oorwormen, zonder gedaantewisseling, geslachtsrijp.

 

oorworm - eitjes

Oorworm met eitjes

Voedsel

Het voedsel van de oorwormen bestaat uit zachte plantendelen, kleine prooidieren, organisch afval.

Bijzonderheden

Hun onverdiende reputatie  als zouden zij in de oren kruipen is toe te schrijven aan hun neiging om de dag in smalle spleten door te brengen.

Het is moeilijk om een oorworm te rangschikken onder de nuttige of schadelijke soorten: zij vernietigen bladluizen , maar ze durven ook gaatjes in bloemen van dahlia en chrysanten te vreten.

 

Oorwormen - Dermaptera

oorworm

Oorwormen zijn insecten die vaak gedurende de dag te vinden zijn onder stenen, schors, boomstammen. Dat oorwormen in het oor kruipt is gebaseerd op een mythe.


oorworm
 
 
 
 
Oorworm
 
 
 
 

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's

Nieuws - Dieren

Geen feed gevonden

Recent bezocht

Laatste reacties