GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
de-bever ( 2 beoordelingen )
muis ( 2 beoordelingen )
populierenpijlstaart ( 2 beoordelingen )
  • Wezel - Mustela nivalis

    Inhoud:
    Uiterlijk| Verspreiding | Levenswijze
    Voedsel | Voortplanting | Bijzonderheden | Herkenbaarheid

    wezel

    Hierboven zie je de wezel.

    Uiterlijk

    Het bijzonder slanke lichaam van de wezel is zonder staart slechts 19 tot 23cm lang.

    De vacht is op de rug kaneelachtig- tot chocoladebruin, op de buik helder wit.

    De afscheiding tussen beide kleuren is onregelmatig getand; dit is karakteristiek voor de wezel, evenals de bruine vlekken in het wit onder de mondhoeken.

    De 3 tot 7cm lange staart met korte haren is altijd effen bruin.

    In het hooggebergte krijgen wezels meestal een witte wintervacht, in warmere streken blijven ze ‘s winter bruin of worden ze wit gespikkeld.

     

    Verspreiding

    Met uitzondering van grotere vochtige gebieden komt de wezel haast overal voor, in de bergen zelfs tot op een hoogte van 3000 m.

    Wezels hebben een voorkeur voor cultuurlandschappen en gebieden langs de rand van dorpen.

     

    wezel schets

    Hierboven zie je een schets van de wezel.

    Levenswijze

    Dit kleine, rusteloze roofdier is het hele jaar door vrijwel voortdurend op jacht, zowel overdag als ‘s nachts.

    {adselite}

    De wezel beweegt zich meestal met snelle sprongen voort en richt zich regelmatig op zijn achterpoten op om zijn omgeving te verkennen.

    Wezels kunnen bovendien uitstekend klimmen.

    's Nachts leggen wezels soms wel 2 km af.

    Ze leven solitair en hebben elk een jachtterritorium van enkele hectaren groot.

     

    Voedsel

    Wezels eten woelratten en andere kleine knaagdieren, zo af en toe ook vogels, eieren en grote insecten.

    Dankzij zijn bijzonder slanke lichaam kan de wezel moeiteloos door muizenholletje kruipen, hij kan een muis (zijn belangrijkste prooidier) tot in zijn nest achtervolgen.

    Een wezel eet elk jaar honderden muizen, waardoor hij een van de nuttigste dieren is die in cultuurland schappen voorkomen.

     

    wezel met prooi

    Wezel met zijn prooi

    Voortplanting

    De belangrijkste paartijd loopt van april tot juni, maar ook van het eind van de winter tot in de herfst komen drachtige wijfjes voor.

    In een zorgvuldig met hooi, bladeren en mos bekleed nest in een holte of spleet in een boom brengt het wijfje meestal 4 tot 7 jongen ter wereld.

    Soms gebruikt een wezel ook het hol van een woelrat als kraamkamer.

    In jaren dat er veel muizen zijn, en er dus meer dan genoeg te eten is, krijgt een wijfje dikwijls twee keer per jaar maximaal 12 jongen per keer.

    De jongen zijn bij de geboorte naakt en blind.

    Na enkele dagen krijgen ze een zilvergrijze vacht, die later overgaat in bruin.

    Het mannetje bemoeit zich niet met het grootbrengen van de jongen.

    Na 8 -10 weken zijn de jongen zelfstandig en nog in hetzelfde jaar worden ze geslachtsrijp.

     

    wezel

    Wezel

    Bijzonderheden

    De wezel is het kleinste roofdier van het Europese continent.

     

    Herkenbaarheid

    De wezel is gemakkelijk van de iets grotere hermelijn te onderscheiden door de getande kleur afscheiding tussen de bruine rug en de witte buik.

    Hieronder zie je een video van een wezel

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's