GebruikersmenuClose

Menu

Menu

Beoordelingen

beuk ( 4 beoordelingen )
hondsdraf ( 3 beoordelingen )
eekhoorntjesbrood ( 2 beoordelingen )
populierenpijlstaart ( 2 beoordelingen )
satansboleet ( 2 beoordelingen )
  • Meerkoet - Fulica atra

    Inhoud:
    Beschrijving | Geluid | Verspreiding
    Voortplanting | Voedsel
     

    meerkoet

    De meerkoet is een stand- en zwerfvogel.

     

    Beschrijving

    Een meerkoet is kleiner dan de wilde eend.

    Het Witte veld op het voorhoofd van de meerkoet zijn Kenmerkend  (bles) en aan land de lange, groenigblauwe tenen met een aantal zwemvliezen langs de kant.

    Jonge vogels zijn van de kin tot op de buik wittig.

    In de winter zijn meerkoeten zeer sociale dieren, maar tijdens het broeden verdedigen ze hun nest zeer strijdlustig.

    Voor het opvliegen lopen meerkoeten een stukje over het water.

    In de vlucht lijken ze door de naar achteren gestrekte poten kruisvormig.

     

    meerkoet

    Op deze foto kan je zien hoe een meerkoet op het water loopt vooraleer hij vliegt.

    Geluid

    De geslachten van een meerkoet zijn te onderscheiden aan het geluid.

    De vrouwtjes roepen een schallend, blaffend ‘keuw’, een of meerdere malen herhaald.

    De mannetjes laten een toonloos ‘tsk’ of ‘tsie’ horen, maar ook een geluid dat doet denken aan het knallen van een kurk.

     

    Verspreiding

    De meerkoet komt voor in heel Europa met uitzondering van het noordoosten.

    Bij ons is de meerkoet veel verbreid en op veel plaatsen de meestvoorkomende watervogel.

     De meerkoet is ook halftam in parken en op voederplaatsen.

    Ze hebben een voorkeur voor water waar plaats is voor meerdere broedende paren, afzonderlijke paren (zoals bij het waterhoen) komen zelden voor.

     

    meerkoetkuikens

    Hier zie je meerkoeten met hun kuikens.

    Voortplanting

    Het nest van een meerkoet is vaak een stevig bouwsel van drijvende plantendelen en wordt meestal tamelijk open tegen de begroeide oever gebouwd.

    Met het leggen van de eieren wordt soms al in maart begonnen, maar in de regel wordt het april/mei, hij verstoring ook wel juli/augustus.

    1 legsel.

    De 5 - 10 eieren (52x36 mm) zijn licht van kleur, bedekt met fijne roodbruine en zwarte puntjes.

    Beide partners broeden 23 - 24 dagen.

    De kuikens van de meerkoet blijven enkele dagen in het nest, worden door beide ouders gevoerd en kunnen na een week of 8 vliegen.

     

    meerkoet eieren

    Eieren van een meerkoet.

    Voedsel

    De meerkoet eet zeer veelzijdige kost, hoofdzakelijk plantaardig, maar ook kleine dieren uit de modderige bodem, mosselen en op het wateroppervlak drijvende insecten en rotten de zaken.

    In het voorjaar en in de herfst is een meerkoet vaak grazend in de wei.

    In de winter eet een meerkoet ook brood en ander voer.

    Hieronder zie je een video van een meerkoet

Uw tuin is geen kattenbak voor de buren ? Verjaag katten met dit toestel !

Laatst toegevoegde video's