Natuurzwembaden, ook wel bio zwembaden genoemd, bieden allerlei voordelen t.o.v. traditionele zwembaden met chloor. Dit is een overzicht met de voornaamste pluspunten. En natuurlijk nemen we op het einde ook een kijkje naar de nadelen.
Milieuvriendelijk
Waterzuivering zonder chemicaliën
Natuurzwembaden gebruiken geen chemicaliën zoals chloor om het water te desinfecteren. In plaats daarvan vertrouwen ze op biologische processen. In de filterzone zitten bacterien en andere micro-organismen die organisch materiaal afbreken en onschadelijk maken. Zo zorgen ze op een milieuvriendelijke manier voor schoon zwemwater.
Milieuvriendelijke constructie
Bij de aanleg worden doorgaans natuurlijke materialen en duurzame bouwmethoden gebruikt. Dit vermindert de ecologische voetafdruk in vergelijking met traditionele systemen. Een groot deel van de constructie kan je trouwens zelf doen, zoals het uitgraven van het volume met een minigraver en het verwijderen van de overtollige aarde via een open afvalcontainer.
Gezonder zwemwater
Minder irritatie
Omdat er geen chloor in het water zit, vermindert de kans op huidirritatie, rode ogen en geïrriteerde luchtwegen. Dat maakt natuurzwembaden een interessante optie voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
Zacht water
Het water in bio zwembaden voelt zachter aan dankzij de afwezigheid van agressieve chemicaliën. Daarom vinden heel wat mensen zwemmen in natuurwater aangenamer.
Esthetische waarde
Natuurlijke uitstraling
Natuurzwembaden worden naadloos geïntegreerd in de tuin en het omliggende landschap. Zo ontstaat er een prachtige, natuurlijke uitstraling. Een zwembad hoeft namelijk geen eyecatcher te zijn, het moet opgaan in de omgeving.
Wildlife
Dankzij het zachte water en de waterplanten zullen natuurzwembaden lokale fauna aantrekken, zoals vogels, vlinders en libellen. Het is een meerwaarde voor de biologische diversiteit en je tuin.
Lagere onderhoudskosten
Geen chemicaliën
Zoals eerder al gezegd, heeft dit type zwemvijver geen chloor of andere chemicaliën nodig. Je hoeft dus geen jaarlijkse kosten te maken om de kwaliteit van het zwemwater op peil te houden.
Minder energieverbruik
Natuurzwembaden hebben doorgaans minder energie-intensieve systemen nodig. De elektriciteitskosten voor circulatie- en verwarmingsapparatuur liggen dus veel lager.
En wat met de nadelen?
Tot zover de voordelen van een natuurzwembad. Toch moeten we enkele nadelen vermelden. Er is namelijk een hogere initiële kost voor het ontwerp en de aanleg. Bovendien is er door de filterzone meer ruimtebeslag in de tuin. Tenslotte is het noodzakelijk om de waterplanten regelmatig te onderhouden.