De dagen worden korter, de herfst komt eraan. Maar dat wil niet zeggen dat het werk in de tuin stilvalt. Er zijn nog een heleboel taken om uit te voeren om ervoor te zorgen dat je planten in topconditie blijven. Wij loodsen je door de tuinklussen in de maanden september en oktober.
Het gazon
Iedereen droomt van een mooi groen gazon. Om volgend jaar van het perfecte grastapijt te genieten, moet je dit jaar – in september en oktober – al wat voorbereidend werk doen.
September is de laatste maand om te verticuteren. Dit verbetert de luchttoevoer voor de grassprieten, wat hun groei stimuleert. Verticuteren kan zolang de bodem warmer is dan 10 °C.
Het najaar is ook een van de periodes dat je het gazon moet bemesten. Zo maak je het beter bestand tegen mos, onkruid en insecten waar het de komende maanden mee te maken krijgt.
In de maanden september en oktober hou je een maaihoogte van 5 cm aan. Eén keer per week maaien is voldoende.
Kale plekken in het gras? Begin oktober is het ideale moment om kale plekken bij te zaaien. De temperatuur is dan nog warm genoeg om de zaadjes snel te laten kiemen, terwijl onkruid minder snel groeit.
Hagen en bomen
In de maanden september en oktober heb je nog heel wat snoeibeurten voor de boeg. Veel hagen mogen in september een tweede keer gesnoeid worden. Op deze manier blijven ze mooi in vorm tijdens de wintermaanden. Let er wel op dat je scherp snoeigereedschap gebruikt om ziektes te voorkomen.
Zolang er geen vorst is mag je ook bomen zoals berk en notenbomen snoeien. Zo kunnen de bomen nog herstellen van de snoeiwonden.
Kleine hoeveelheden snoeiafval kan je zelf composteren in je tuin. Grotere volumes breng je naar een recyclagepark. Als je een heel grote tuin hebt, is het waarschijnlijk makkelijker om een groencontainer te huren. Die is beschikbaar in verschillende formaten.
Bladeren rapen
Vanaf oktober beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Wanneer je deze op het gras laat liggen, beperken ze de toevoer van zuurstof en blokkeren ze het zonlicht, waardoor ze het gazon beschadigen. Je kan ze dus best verwijderen. Hark ze bijeen en leg ze in je borders om de bodemkwaliteit te verbeteren.
Bloemen planten
In september en oktober mag je al voorjaarsbloeiende bollen planten. Denk bijvoorbeeld aan tulpen, krokussen, narcissen en sneeuwklokjes.
Zomerbloeiende bollen (gladiolen, dahlia’s, enz.) mag je pas in het voorjaar planten, wanneer de laatste nachtvorst gepasseerd is.